Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Erősíti a határvédelmet az Európai Unió

Infostart / InfoRádió - Kránitz Péter Pál
2019. március 28. 20:46
10 ezer főre bővül a Frontex személyi állománya 2027-ig – állapodtak meg az Európai Unió társjogalkotó intézményei.

Hosszas tárgyalások után csütörtökön állapodtak meg az Európai Bizottság és az Európai Parlament tárgyalói: teljesen új alapokra helyezik a közös Európai Uniós határvédelmet. A jogalkotói testületek által még jóváhagyásra váró dokumentum kimondja: az európai határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell, hogy érje az 5000 főt, 2027-re pedig a tízezret. Felállítanának egy gyorsreagálású egységet is, amelyeket szükséghelyzetekben, a tagállamok kérésére tudnának alkalmazni.

A megállapodás értelmében a szervezet erősíteni fogja együttműködését harmadik országokkal és fokozni fogja az illegális bevándorlók kitoloncolását az EU-ból.

Roberta Metsola, az Európai Parlament néppárti jelentéstevője kiemelte: „az állampolgárok intézkedéseket akartak, és mi rekordidő alatt tető alá is hoztuk őket. Ez győzelem Európa számára!”

Az Európai Parlament sajtóközleménye hangsúlyozza mindazonáltal: a Frontex operatív személyzete kizárólag a tagállamok felkérésére tevékenykedhet, és nem csupán az illegális migráció, de a határokon átívelő bűnözés felszámolásában is tevékeny részt vállal.

A közös határ- és partvédelmi ügynökség jelenleg az évi mintegy 14 ezer kitoloncolt bevándorló tíz százalékának hazaszállításában vesz részt, 2017 óta több mint száz embercsempészt vett őrizetbe. A Frontex munkatársai részt vesznek a Földközi-tengeri mentőhajók munkájában is, így mintegy 65 ezer ember életét sikerült megmenteniük.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Erősíti a határvédelmet az Európai Unió
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást