Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Tényleg fegyvert adnának a tanárok kezébe

Infostart / InfoRádió - Kránitz Péter Pál
2019. január 4. 06:11
A floridai oktatási intézmények tanárainak felfegyverzését javasolja a tavalyi parklandi iskolai mészárlásról készült végleges jelentés. A több mint 400 oldalas dokumentum golyóálló üvegek telepítését és úgynevezett menedékövezetek létesítését is javasolja az általános és középiskoláknak. Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője szerint mindez megoldást jelenthet a tömegmészárlások elkerülésére.

Tizenhét ember halt meg 2018 februárjában a floridai Parkland egyik középiskolájában, miután az iskola egy volt diákja, a 19 éves Nikolas Cruz tüzet nyitott és válogatás nélkül lövöldözni kezdett gépkarabélyával. Bár később kiderült, a tinédzser mentális betegségekkel küzdött, fegyverét mégis legálisan vásárolhatta meg egy közeli üzletben.

Ez volt az Egyesült Államok legtöbb halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözése azóta, hogy 2012-ben a Connecticut állambeli Sandy Hook Általános Iskolában 27 emberrel végzett egy 20 éves merénylő.

1999 óta 193 amerikai iskolában lövöldöztek, amely összesen 187 ezer diákot érintett, sokan egyenesen iskolai lövöldözés-válságról beszélnek az Egyesült Államokban.

A tavaly februári vérengzést követően ismét fellángolt a vita a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról, a legtöbben ugyanis az enyhe jogszabályi környezetet okolják a lövöldözések növekvő száma miatt.

A parklandi merénylet körülményeit feltáró különleges vizsgálóbizottság most azonban közzétette végleges, mintegy 440 oldalas jelentését, amelyben egyebek mellett

a floridai oktatási intézmények tanárainak felfegyverzését javasolja, és szorgalmazza az úgynevezett biztonságos menedékövezetek létesítését.

A dokumentumot a floridai kormányzó megbízásából egy rendőrökből, valamint az igazságszolgáltatás és az oktatásügy szakembereiből álló bizottság készítette.

Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője szerint a felfegyverzett tanárok hatásosan vehetik fel a harcot az ámokfutókkal. Mint kifejtette ugyanis, számos olyan esemény volt az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben, amikor a fegyveres ámokfutókat fegyveres civilek fékezték meg, de ezek híre a médiába nem jutott el. Annak kicsi az esélye, hogy a rendőrök időben kiérkezzenek – tette hozzá.

Vass Gábor közölte azt is:

a felfegyverzett tanárok szakszerű kiképzésen vesznek részt és szigorú átvilágításon esnek át.

Amerika-szerte már számos államban tanítanak fegyverrel zsebükben tanárok: Colorado államban például az önkéntes fegyveres oktatóknak egy három napos továbbképzésen kell átesniük mielőtt felfegyverkeznének.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást