Nyitókép: MTI/EPA/Hannah McKay

Korlátozott módban indult újra a forgalom Gatwicken

Infostart / MTI
2018. december 21. 08:25
A második legnagyobb londoni repülőtér 33 órát volt zárva drónok miatt. Továbbra is vannak törölt járatok, a sok máshová irányított gép miatt nehezen fog helyreállni a menetrend.

Újraindult a forgalom péntek reggel a londoni Gatwick repülőtéren, amelyet előzőleg 33 órán át zárva kellett tartani drónok észlelése miatt. A második legnagyobb forgalmú londoni légikikötő igazgatósága közölte ugyanakkor, hogy pénteken is csak "korlátozott számban" érkezhetnek és indulhatnak járatok, mivel a drónokat és működtetőiket egyelőre nem sikerült megtalálni.

A zárlat utáni első járat Sanghajból érkezett, és nem sokkal később felszállt egy gép Alicante felé.

Előző nap viszont 760 járatot kellett törölni, és ez 110 ezer utast érintett.

A repülőtér által péntek reggel közzétett tájékoztatás szerint a légikikötő egyetlen pályája immár működik, de az előző csaknem másfél nap felfordulása után továbbra is késésekre és járattörlésekre kell számítani.

A menetrend alapján pénteken 765 járat és 126 ezer utas fordulna meg Gatwicken, de a péntek reggeli tájékoztatás alapján 140 járatot töröltek; ez a tervezett járatszám 18 százaléka.

A pénteki menetrendben Gatwick és Budapest között az easyJet brit légitársaság két járatpárja is szerepel, az egyik délelőtt, a másik délután. A repülőtér jártinformációja péntek reggel mindkettőt indulásra jelölte, jóllehet a délelőtti járat a kiírás szerint várhatóan háromórás késéssel indul Gatwickről. A csütörtöki zárlat idején mindkét budapesti járatot törölték.

A Londont kiszolgáló hat nemzetközi repülőtér közül a többi öt - Heathrow, Luton, Stansted, City, Southend - forgalma mindvégig zavartalan volt.

Még nem találták meg a drónok reptetőit

Chris Grayling brit közlekedési miniszter a BBC rádió péntek reggeli hírműsorában elmondta: Gatwick légterében "negyvennél is többször" észlelték drónok berepülését a lezárás elrendelése és a forgalom újraindítása között. Grayling hozzátette: a hatóságoknak "nagyon gyorsan" fel kell deríteniük, hogy pontosan mi történt, elkerülendő a felfordulás megismétlődését.

Hangsúlyozta, hogy nem terrorcselekmény történt, de

a kialakult helyzetet "világszerte példa nélküli".

A közlekedési miniszter bűncselekménynek minősítette a történteket, és kijelentette: az elkövetők több év börtönnel számolhatnak.

Részletek nélkül hozzátette: a brit hatóságok nagyon aprólékos munkával minden szükséges intézkedést megtettek annak érdekében, hogy a forgalom biztonságosan újraindulhasson. Grayling szerint az illetékes hatóságok nem engedték volna Gatwick újranyitását, ha nem bíznának abban, hogy a repülőtér biztonságosan üzemeltethető.

A drónok és üzemeltetőik felkutatásában csütörtök estétől a brit hadsereg is részt vesz.

A Gatwick felé úton lévő járatokat csütörtökön széles földrajzi körben irányították át más repülőterekre: sok gép szállt le a közeli Heathrow-n - a legnagyobb forgalmú londoni repülőtéren -, illetve a Londontól északra fekvő Lutonon, de

átirányítottak érkező gépeket a több száz kilométerre fekvő Manchesterbe, Liverpoolba, Birminghambe, Cardiffba, Glasgowba, sőt Párizsba és Amszterdamba is.

A péntekre várt fennakadásokban éppen ezért jelentős tényező az, hogy rengeteg repülőgép a személyzetekkel együtt nem a megfelelő helyen van, és mivel Gatwick 98 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik, nagyon nehéz a kiesett járatok pótlását a napi menetrendbe beilleszteni.

Gatwick vezetősége továbbra is azt kéri az utasoktól, hogy a következő napokban is minden esetben ellenőrizzék, indul-e járatuk, mielőtt elindulnának a repülőtérre.