Nyitókép: ANGELO CARCONI

Berlusconi felmondatná az olasz koalíciót

Infostart / MTI
2018. november 12. 20:12
Diktatúra veszélyére figyelmeztetett Olaszországban Silvio Berlusconi, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt vezetője hétfői sajtóértesülések szerint. Berlusconui felszólította Matteo Salvini miniszterelnök-helyettest, a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetőjét, hogy mondja fel a koalíciót az Öt Csillag Mozgalommal (M5S).

"A szabadság hiányának légkörét érzem, egy nem liberális demokráciában vagyunk, ami a diktatúra előfutára" - hangsúlyozta Berlusconi egy Rómában tartott rendezvényen a Hajrá Olaszország hívei előtt. A 82 éves milánói politikus hangsúlyozta: a demokrácia erőpsítése érdekében még mindig aktív politikai szerepet vállal azóta, hogy 1994-ben Olaszországot megmentette a baloldali erők választási győzelmétől.

Mint mondta, mélységesen csalódott pártja májusi parlamenti választási eredménye miatt. Kiemelte: 24 százalékos támogatottságra számított, de az FI csak 14 százalékot szerzett .Elismerte, hogy alábecsülte az interneten keresztül folytatott politikai kommunikáció jelentőségét.. "Olyan ember vagyok, aki három generációval korábban jött a világra, az internet nem az én világom" - mondta.

Berlusconi felszólította pártja fiatal támogatóit, hogy az interneten kampányoljanak az FI-ért a májusi európai parlamenti választásokra tekintettel.

Salvini ugyanakkor élesen bírálta a volt olasz miniszterelnök kijelentéseit. Hangsúlyozta: Olaszországban nem áll fenn a diktatúra veszélye. . A Liga vezetője emellett "ostobaságnak" nevezte Berlusconi szavait, amelyek - mint hangoztatta - "brüsszeli bürokraták, vagy akár frusztrált baloldali politikusok" szájából is elhangozhattak volna.

Paolo Gentiloni volt baloldali kormányfő szintén figyelmeztetett arra, hogy a populizmus veszélyt jelent az olasz demokráciára. "Berlusconinak igaza van, amikor aggódik Olaszországért" - jelentette ki Gentiloni vasárnap este egy televíziós interjúban.