Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

A magyarokon csattan az ostor az illegális migránsok helyett

Infostart
2018. október 25. 13:15
Nem a magyarok ellen van, de megnehezíti az ingázók helyzetét az osztrák határszigorítás.

Hivatalosan nem az ingázó magyarokkal akarnak kiszúrni a burgenlandi hatóságok, hanem az illegális migrációt akarják megakadályozni azzal, hogy a tartomány határán lévő 60 átkelő közül 35-nél megtiltották az autóval való áthaladást. Az intézkedés ettől függetlenül sok ingázó életét nehezíti meg. Nagyobb kerülőt kell tenniük, és az engedélyezett határátkelőknél reggel nagyobbak a sorok - írja az Index.

A burgenlandi hatóságok összesen 35 magyar és szlovén határátkelőnél helyeztek ki olyan táblákat, amelyek megtiltják az autók, a teherautók, a buszok és a motorok áthaladását. Ezek közül 14 a magyar–osztrák határon van. A kisebb átkelőkön csak gyalog, biciklivel, traktorral, esetleg lovon lehet áthajtani. Aki megsérti a szabályt, az 2180 eurós bírságot is kaphat.

A hivatalos indoklás szerint a tiltó táblákat a bécsi szövetségi kormány rendelete értelmében helyezték ki. A cél az, hogy az autókat a jobban ellenőrzött határátkelőkre irányítsák át, és így kontrollálják az illegális bevándorlást, írja a Burgenland.at. Ezeken az átkelőkön ellenőrzik az útleveleket vagy személyi igazolványokat is. Magyarországról mostantól csak 24 átkelőn lehet autóval átjutni Ausztriába.

Ausztria a menekülthullám miatt 2015-ben ideiglenesen hatályon kívül helyezte a schengeni megállapodást, és a magyar és szlovén határon bevezette az ellenőrzést. Herbert Kickl osztrák belügyminiszter szeptemberben bejelentette: ezt az intézkedést 2019 májusáig meghosszabbítják. A mostani korlátozás az osztrák–szlovák határra nem érvényes, mert ott korábban sem volt állandó ellenőrzés.