Nyitókép: STEPHANIE LECOCQ

Menekültenként kétmillió forintot adna az EU

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2018. július 24. 15:39
Menekültenként közel 2 millió forinttal támogatná az Európai Unió az önként létrehozott, ellenőrzött menekülttáborokat – derül ki az Európai Bizottság ma közzétett javaslatából.

Az európai uniós tagállamok vezetői még június végén fogadták el azt a javaslatot, hogy a tagállamok önkéntes alapon menekültközpontokat hozhatnak létre az bevándorlók és menekültek kérelmeinek feldolgozására. Az Európai Bizottság most közzétett javaslata szerint az ellenőrzőközpontok létesítését vállaló uniós országok menekültenként 6000 eurós, vagyis közel 2 millió forintos pénzügyi támogatást kapnának az EU-tól. Ez – a szándék szerint – teljeskörűen fedezné a központok infrastrukturális és működési költségeit.

Egyelőre nem tudható, mely országok élnek ezzel a lehetőséggel. Várhatóan Olaszország és Görögország rákényszerül – mondta a csúcs után az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. Mivel ezek az eljárások éveket vesznek igénybe, így fontos kérdés, hogy az államok hogyan tudnak olyan ellátást és lakhatást biztosítani a menekülteknek, melyek megfelelnek az emberi jogi szerződéseknek – emelte ki a szakértő.

A vízválasztó az lesz, hogy más országok befogadnak-e menekülteket ezekből a központokból

– hívta fel a figyelmet Nagy Sándor Gyula. „Vajon a Macron-féle politika csak szóban befogadóbarát-e?” – vetette fel a kutató.

A csúcs után Orbán Viktor miniszterelnök győzelemként értékelte, hogy a menekültközpontokból senkit sem lesz kötelező befogadni.

Ilyen ellenőrzött menekültközpontok jöhetnének létre az Európai Unió területén kívül is, a beterjesztők szándéka szerint elsősorban Észak-Afrikában és a Balkánon. Az Európai Bizottság javaslata szerint a menekültenkénti 6000 eurós támogatás ugyanakkor az unión kívüli országoknak nem járna. Eddig már Marokkó, Albánia, Macedónia, Tunézia és Egyiptom is világosan elutasította, hogy területükön ilyen központokat alakítsanak ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Menekültenként 2 millió forintot adna az EU
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást