Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Angela Merkel megmondta, mi lenne normális

Infostart / MTI
2018. július 20. 13:12
Jó lenne, ha az lenne a normális, hogy az amerikai és az orosz elnök találkozik, és tárgyalnak egymással - mondta berlini sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár.

A német kormányfő kiemelte: minden ilyen találkozónak örül, mert ez mindenkinek hasznára válhat. Nem szabad, hogy az legyen a normális, hogy 2005 óta nem járt orosz elnök a washingtoni Fehér Házban - húzta alá Angela Merkel.

Az Egyesült Államokhoz fűződő transzatlanti kapcsolat kulcsfontosságú Németország számára - hangoztatta a német kancellár. Az acél- és alumíniumtermékekre már kivetett, valamint az európai autókra kilátásba helyezett amerikai vámokról azt mondta: az intézkedések sok ember jólétét veszélyeztetik szerte a világban. Említést tett arról is, hogy a BMW német autógyártó vállalat legnagyobb gyára nem Európában, hanem a dél-karolinai Spartanburgben található, az Egyesült Államokban.

"Nevezzük nevén a dolgokat: mi nem akarjuk ezeket a vámokat" - szögezte le a német kancellár. Merkel egyúttal megerősítette: kitart tavalyi megállapítása mellett, hogy Európa nem hagyatkozhat arra, hogy az Egyesült Államok rendet teremt a világban, és a környező térségekben a saját kezébe kell vennie a dolgok irányítását.