Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: a biztonság a legfontosabb kérdés

Infostart / MTI
2018. július 19. 10:13
Azonos módon látják a 21. század néhány kérdését az izraeli miniszterelnökkel, így a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem kérdését és a modern kori antiszemitizmus problémáját - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben.

A kormányfő Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közösen adott sajtónyilatkozatában kiemelte: egyetértenek, hogy a biztonság a legfontosabb kérdés, és minden nemzetnek joga van saját biztonságához, és kötelességük, hogy a polgáraiknak megadják a biztonságot.

Kijelentette: Európa ma szenved a migrációtól és a terrorizmustól, és fel kell lépni e jelenségekkel szemben.

Orbán Viktor közölte: a modern kori antiszemitizmus erőteljes formái jelentek meg Európában, ma olyan időket élünk, amikor Nyugat-Európában nő, Közép-Európában pedig csökken az antiszemitizmus.

Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben

- közölte a miniszterelnök.

Közölte: a zsidó származású polgárok Magyarországon a kormány védelme alatt állnak, és "büszkék vagyunk", hogy a zsidóságát nyíltan vállaló emberek biztonságban érezhetik magukat Magyarországon.

Sokat tettünk a zsidóság kulturális újraépítése érdekében, zsinagógákat újítottunk fel, támogatjuk az oktatást - mutatott rá.

Mint mondta,

készen állnak az együttműködésre az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország mindig fellép azért, hogy a nemzetközi szervezetek Izraellel szemben fair, kiegyensúlyozott és elfogulatlan módon járjanak el.

Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j3) megbeszélést folytat Jeruzsálemben. Balra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b4). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A nemzetközi fórumokon továbbra is szorosan együttműködünk Izraellel - mondta.

A gazdasági kapcsolatokat illetően a kormányfő közölte: a gazdasági együttműködés erős, Magyarországon 200 izraeli cég működik, ezek ötezer embernek adnak munkát, és elsősorban a modern technológiákban tevékenykednek.

A miniszterelnök azzal a kéréssel fordult izraeli partneréhez, hogy támogassa a jövőre megrendezendő magyar kulturális évadot az országban.

"Van mit megmutatnunk"

- mondta a magyar kultúráról.

Azt is kérte az izraeli kormányfőtől, hogy támogassa a magyar nyelvű közösség múzeumának létrehozását Izraelben. "Nem pénzt, csak jóindulatot és támogatást kérünk" - mondta.

Orbán Viktor emlékeztetett: izraeli kollégája tavaly többnapos látogatást tett Budapesten, ezt viszonozza most.

Jelentősége van annak, hogy Izrael állam alapításának 70. évfordulóján történik ez a miniszterelnöki látogatás Izraelben - közölte.

Úgy vélte, a kiemelkedően jó kétoldalú kapcsolatok részben a két miniszterelnök személyes együttműködésének köszönhető, annak, hogy mindkét ország élén patrióta kormányfő áll.

Megjegyezte: jövőre lesz a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója, ezt megünnepelik.

A miniszterelnök később Reuven Rivlin államfővel tárgyal, majd találkozik David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében.

Netanjahu sok lehetőséget lát

A magyar kormány ellenzi az antiszemitizmust, és a magyar zsidók félelem nélkül élnek - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a sajtónyilatkozatban.

Netanjahu azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök látogatása nagyon fontos lépés a kétoldalú kapcsolatokban, és Orbán Viktor a visegrádi országokat is képviseli. Az izraeli miniszterelnök közölte: sok lehetőséget lát a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztésében.

Benjámin Netanjahu arról is beszélt, hogy a radikális iszlám veszélyt jelent a világra, az iszlám világban pedig Irán a legnagyobb ellenség.