Nyitókép: CLEMENS BILAN

Soros György afrikai Marshall-segélyt sürget a menekültválság kezelésére

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2018. május 30. 08:28
Egyfajta újabb Marshall-segéllyel lehetne megoldani az Európát sújtó menekültválságot – jelentette ki Soros György magyar származású amerikai üzletember kedden egy párizsi konferencián. Szerinte az unió súlyos egzisztenciális válságba került.

Ma már nemcsak retorikai fordulat, hogy Európa léte forog kockán, hanem a valóság – fogalmazott Soros György a Külkapcsolatok Európai Tanácsa intézet párizsi éves ülésén. Az üzletember szerint a 2008-as gazdasági válság óta az unió utat vesztett, ezen rontott a Brexit és a menekültválság. „Mindig az volt az álláspontom, hogy a menekültek szétosztásának teljesen önkéntes alapon kell történnie.

Sem a tagállamokat nem szabad befogadásra kényszeríteni, sem a menekülteket olyan országokba irányítani, ahová ők nem akarnak menni”

– fogalmazott az üzletember, aki szerint a migráció megállításához egyfajta afrikai Marshall-segélyre lenne szükség, vagyis a helyi körülmények javítására, így kevesebben indulnának útnak. A terv megvalósításától viszont még távol van az unió – mondta.

„A pénz amúgy is kevés. Ahhoz, hogy egy afrikai Marshall-terv sikeres legyen, legalább 30 milliárd euróra lenne szükség évente” – tette hozzá. Az üzletember úgy véli, hogy ezért Európának hitelt kell felvennie. Olyan új eljárást szorgalmaz, amellyel az EU anélkül veheti igénybe a pénzpiac segítségét, hogy közvetlen kötelezettséget vállalna akár uniós, akár tagállami szinten.

Soros György arról is beszélt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hamisan vádolta azzal, hogy muszlim menekültekkel akarja elárasztani Európát.

„Orbán ma a saját, keresztény Európa-víziójának védelmezőjeként lép fel.

Ez a jövőkép szemben áll az EU alapelveivel. Az a célja, hogy átvegye az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó kereszténydemokraták vezetését” – mondta.

Az üzletember közölte: a tagállamok most arra kényszerülnek, hogy nemzeti érdekeiket félretéve az unió fennmaradását helyezzék előtérbe. Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítvány ezt a célt támogatja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
180530 KUL1 1000 Soros speech az afrikai Marshall-segélyről öf DÁ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást