Nyitókép: -------------------

Csoma Mózes: Észak-Korea taktikázik

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2018. május 16. 12:50
Phenjan ismét az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött, mert az Egyesült Államok Dél-Koreával közös hadgyakorlatot tart a térségben és azt követeli Észak-Koreától, hogy az teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

„Taktikázásról van szó észak-koreai részről, és nem feltétlenül tekinthető szerencsésnek ennek a bizonyos légi hadgyakorlatnak a megrendezése” – mondta Csoma Mózes Korea-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió ReggelInfó című műsorában. A szakértő szerint Amerika részéről ez nem taktikai húzás, hiszen a Trump-adminisztráció érdekelt a koreai csúcstalálkozó sikeres létrejöttében.

Csoma Mózes figyelmeztetett: különbséget kell tenni aközött, hogy Észak-Korea hivatalosan vagy Kim Dzsong Un közvetlenül bejelent valamit. Jelen esetben az ország központi hírügynöksége, a KCNA említette meg egy kommentárban annak lehetőségét, hogy a hadgyakorlat miatt Észak-Korea felfüggesztheti a két ország közötti tárgyalást.

A Koreai-félszigeten két, párhuzamos konfliktusról beszélhetünk: az egyik a polgárháborús indíttatású szembenállás, a másik az Észak-Korea és Amerika között húzódó, a koreai háborúra visszavezethető ellentét. A szakértő szerint előbbi könnyebben, utóbbi nehezebben kezelhető. „Ez a második számú konfliktus kerül most picit ismételten előtérbe” – tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csoma Mózes: Észak-Korea taktikázik
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást