Nyitókép: DAVID MOIR

Ilyen volt Macron első éve

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2018. május 8. 13:08
Bár elnöksége első évében Emmanuel Macronnak belpolitikai téren népszerűtlen intézkedéseket kellett meghoznia, a külpolitikai sikereit értékelik a franciák - mondta az InfoRádió által megkérdezett Franciaország-szakértő.

Sós Eszter Petronella szerint Emmanuel Macron egy olyan programot javasolt és ígért a franciáknak, amelyről borítékolni lehetett, hogy nem lesz népszerű: a munkaügyi reform, adóátrendezések, és a most folyó vasúti reform miatt, amelyet egyébként a többség támogat.

"Mindenki meglepődött volna, ha Macron reformprogramja népszerűséget hozott volna, ez látszik is a számokból. Ettől függetlenül Macron megvalósította amit ígért, sikerült egy status quo helyzetet megtartania.

Ha most vasárnap lennének az elnökválasztások, minden népszerűtlenség ellenére valószínűleg ő kerülne ki győztesen,

az első fordulót megnyerné, a másodikban pedig Marine Le Pen-nel találkozna, és valószínűleg ott is győzelmet aratna" - mondta Sós Eszter Petronella.

Külpolitikai félsikerek, sikerek

A Franciaország-szakértő szerint a franciák mindig elvárják az elnöküktől, hogy a külpolitikában aktív legyen, és a külpolitikában úgy jelenjen meg, mint a világ egyik vezetője.

"Macron az egyetlen olyan külföldi vezető, akit állami látogatáson fogadott Donald Trump, és rendszeresen egyeztet Vlagyimir Putyinnal.

Ez az eredményektől függetlenül is érdekes a franciák számára" - mondta Sós Eszter Petronella. Hozzátette, hogy ugyan folynak viták arról, hogy a Macron féle politikának milyen konkrét eredményei vannak, ha vannak egyáltalán, de a szakértő szerint

az elmúlt egy évben ez a típusú macroni aktivizmus egy sikerágazat.

Azt is hozzátette azonban, hogy külön kell választani a klasszikus külpolitikát az európai politikától. Az előbbinél Macron megérezte azt, hogy a világban, a nemzetközi rendszerben valamiféle űr alakult ki - gondoljunk akár a Brexitre, vagy a meggyengült Angela Merkelre -, és Marcon megunta ezt az űrt.

"Macron viszonylag jól kihasználta Franciaország jelentőségét, ha máshogy nem szimbolikusan megnövelje a nemzetközi körben" - tette hozzá a szakértő.

Az európai politikában kicsit nehezebb a helyzete Angela Merkel meggyengülése miatt.

"A francia-német uniós javaslatokat sokadszorra tologatják, és most júniusra ígérik. Angela Merkel meggyengülése ebből a szempontból nem jött jól Macronnak, neki szüksége lenne egy partnerre, aki képes kontrollálni a pártját.

Az egyik legnagyobb kérdés most a Macron-féle uniós program megvalósítása szempontjából, hogy Merkel a CDU-t és a CSU-t hogyan képes kontrollálni, illetve meggyőzni"

- summázta Sós Eszter Petronella.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Macron első éve - elemzői vélemény
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást