Nyitókép: MOHAMED BADRA

"Szégyentelen színjáték" Szíriában

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. április 27. 18:01
Az érintett nyugati országok „szégyentelen színháznak” nevezték, hogy Oroszország a nyilvánosság elé vitte az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadás túlélőit. Ezek a szemtanúk - köztük az elhíresült videón látható kisfiú - azt állították, hogy nem történt semmi és hogy jól vannak.

A Damaszkusztól keletre található Dúma város elleni április eleji állítólagos vegyifegyver-támadás volt az indok az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország közös légicsapásaira a szíriai Aszad-rezsim ellen.

Csakhogy a szíriai kormány és fő szövetségese, Moszkva még mindig vehemensen azt állítja, hogy a dúmai támadás utáni megrázó kórházi képsorokat dezinformációs céllal készítették a nyugaton ünnepelt, és anyagilag is támogatott Fehér Sisakok polgári mentőszolgálat aktivistái.

Az oroszok most emelték a tétet.

Azt követően, hogy az állami tévé néhány hete interjút készített az ominózus videón látható kisfiúval és apjával – amely kevés nyilvánosságot kapott nyugaton, most tucatnyi túlélőt vittek a Vegyifegyverek Elterjedését Akadályozó Szervezet (OPCW) hágai központjába.

Köztük volt a 11-éves fiú, Haszan Diab és apja is. Haszan volt az, akiről a leginkább drámai képeket készítették a Fehérsisakosok. Ezeken megrettent kifejezéssel az arcán ül a kórházban, miközben vízzel locsolják az állítólagos vegyifegyver-támadás nyomán.

Hágában Haszan megismételte, amit egyszer már elmondott az orosz állami tévének, hogy kiabálást hallott, aminek nyomán a kórházba futott. Apja pedig hozzátette: szerinte nem volt vegyifegyver támadás. Az oroszok találtak még egy kórházi dolgozót és egy aznap szolgálatban lévő orvost is, akik azt állították: a videókon látható emberek tüneteit a bombázások nyomán szálló füst és por okozta.

A tisztánlátást zavarja, hogy a nyugatiak egy másik videóról is beszélnek, amelyet azonban nem mutatnak be. Az indoklás szerint a támadás helyszínén készült képsorok túl megrázók, habzó szájú halott gyerekek, és felnőttek láthatók rajta.

A BBC szerint a neki nyilatkozó orvosok és kórházi dolgozók azt mondták, hogy a vegyi mérgezésre utaló tünetekkel, feltehetően klórgáz vagy más idegméreg hatása alatt álló embereket kezeltek az állítólagos támadás napján.

Az OPCW nemzetközi ellenőrei többhetes késlekedés után bejutottak Dúmába, és keresik a lehetséges bizonyítékokat. Nyugati vezetők és médiumok a szíriaiakkal szövetséges oroszokat okolják a késés miatt, ami szerintük lehetőséget adott a nyomok eltüntetésére. Az Aszad-kormány és támogatói viszont az ENSZ-hivatalnokok óvatoskodását emlegetik, mert szerintük ők tartották vissza az ellenőröket azzal, hogy nem biztonságos belépni a lázadóktól visszafoglalt városba.

Közben az OPCW székhelyén, Hágában a nyugatiak

élesen bírálták azt, hogy az oroszok tanúkat vonultattak fel, akikkel alá akarják ásni a nyugatiak narratíváját.

„Oroszországnak és Szíriának információt kellene szolgáltatnia, nem dezinformációs propaganda háborút folytatnia” – mondta Peter Wilson brit küldött. Franciaország hollandiai nagykövete pedig „obszcén színjátéknak” minősítette a lépést.

Az oroszok közben megjegyezték: amerikai kérésre több ország bojkottálta a szíriai képviselettel együtt, az állítólagos tanúk bevonásával tartott sajtótájékoztatójukat, így a britek és a franciák sem voltak ott.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szégyentelen színjátéknak minősítették az oroszok dúmai tanúinak felvonultatását
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást