Nyitókép: Pixabay.com

Szlovákiában elindult a politikai vita az Uber körül

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. április 3. 16:30
Pozsonyban is megszűnik az Uber. Ma ismert formájában ugyanis a társaság nem folytathatja tevékenységét a szlovák fővárosban. A bíróság megtiltotta ennek a szolgáltatásnak az üzemeltetését azoknak a gépkocsivezetőknek, akiknek nincs szükséges engedélyük, így több mint két évvel azután, hogy az Uber belépett a szlovák piacra, kénytelen félbeszakítani tevékenységét.

Az Ubert a taxisszolgálatok szövetsége perelte be, ugyanaz a szervezet, amely a fővárosban több tiltakozó akciót és tüntetést is szervezett az alternatív szolgálat ellen. A Pozsonyi I. számú Járásbíróság egy februári döntésben adott igazat a taxisszolgálatok beadványának, s közölte, az Uber köteles betartani a taxisszolgálatokra vonatkozó előírásokat. Mivel a társaság a meghatározott határidőn belül nem fellebbezett a döntés ellen, az hatályba lépett. Az Uber viszont azt állítja, hogy semmiféle bírósági határozatot nem kaptak kézhez, további tájékoztatással pedig csak annak kézbesítését, illetve a dokumentum elemzését követően szolgálnak. Az Uber sofőrjei is csupán a sajtóból értesültek arról, hogy nem folytathatják tovább tevékenységüket. Az ügy tisztázásáig azonban leállítják a vállalkozásukat.

A parlamenti ellenzék szerint a közlekedésügyi minisztériumnak gyorsított eljárásban kellene előkészítenie azt a jogszabályt, amely az alternatív közlekedési szolgáltatók körül kialakult problémát orvosolná. A Szabadság és Szolidaritás képviselői felszólították Érsek Árpád közlekedésügyi minisztert egy jogszabály előkészítésére, amely olyan alternatív közlekedési szolgáltatókra vonatkozna, mint az Uber.

„Az állam köteles reagálni az országban történő fejlődésre”

– fejtette ki véleményét Miroslav Ivan, aki szerint a felelősség a közlekedésügyi tárcát terheli, ugyanis amennyiben Szlovákiában kereslet van az Uberre vagy más hasonló szolgáltatásra, a közlekedésügyi minisztériumnak törekednie kellene arra, hogy az ilyen szolgáltatások működéséhez előkészítse a megfelelő jogi hátteret.

A közlekedésügyi tárca egyelőre csupán annyit osztott meg a sajtóval, hogy jelenleg egy, a taxiszolgáltatásokkal kapcsolatos törvényjavaslat előkészítésén dolgoznak. „A javaslat a megosztáson alapuló gazdaságban fellelhető új trendekre reagál, és támogatja a személyszállításban használt digitális platformokat. A változások érintik majd az ellenőrző mechanizmusokat is, amelyek célja az ellenőrzések hatékonyságának növelése” – közölte Karolína Ducká, a tárca szóvivője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovákiában elindult a politikai vita az Uber körül
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást