Eláraszthatják Lengyelországot az ukrán munkavállalók

Infostart / MTI
2018. március 12. 13:18
Évente két-háromszázezer ukrán munkavállalóval bővül az elkövetkező években a lengyel munkaerőpiac Jacek Kotlowski, a lengyel jegybank elemzési osztályának vezetője szerint.

 

 

"Sok minden nem változott, jelenleg nagyjából egymillió ukrán állampolgár tartózkodik Lengyelországban és számuk folyamatosan emelkedik, bár némileg lassuló ütemben" - jelentette ki a jegybank vezető elemzője. "A legvalószínűbb forgatókönyv szerint évente két-háromszázezer új munkavállaló érkezésével kell hogy számoljunk."

A lengyel jegybank hétfőn kiadott inflációs prognózisában a munkaerőpiaci helyzet alakulását jelölte meg az előrejelzés megvalósulását befolyásoló legerősebb kockázati tényezőként. A munkaerő-beáramlás mértékét pedig leginkább az Európai Unió vízumpolitikája és az ukrajnai gazdasági helyzet alakulása befolyásolhatja - mondta.

A jegybank friss prognózisa szerint az infláció 2019 második felére átlépi majd a 2,5 százalékos célt és 2020 végéig a céltartomány felső határánál marad. A prognózis a foglalkoztatás lassuló ütemű növekedésével számol és további bérnövekedéssel, amit azonban fékezhet az Ukrajnából érkező menekültek nagy száma.