Koreai válság: nem a katonai beavatkozás a megoldás

Infostart / MTI
2018. január 25. 20:33

"Az atomkérdést tárgyalások útján és diplomáciai erőfeszítésekkel kell megoldani. A katonai megoldás ötlete elfogadhatatlan - mondta sajtótájékoztatóján Kang Kjung Vha. Hozzátette: bizonyos abban, hogy Washington konzultál a kormányával, mielőtt fontolóra vesz egy katonai megoldást.

A Trump-kormányzat közölte, hogy az észak-koreai válság megoldásához minden megoldás nyitott, és illetékesek szerint az elnök és tanácsadói megvitatták egy korlátozott csapás lehetőségét is. A katonai megoldás azonban az utóbbi időben háttérbe szorult, miután Phenjan és Szöul ismét tárgyalni kezdtek a februári phjongcshangi téli olimpia előtt.

Az elmúlt évben az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait ellenére Phenjan tucatnyi rakétakísérletet és a hatodik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, arra törekedve, hogy az Egyesült Államok területét elérni képes, atomtöltettel ellátott fegyvert fejlesszen ki.

Haider el-Abádi iraki kormányfő a davosi fórumon külföldi beruházók segítségét kérte az ország újjáépítéséhez az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése után. Közölte, hogy az infrastruktúra és a romba dőlt városok helyreállításához 100 milliárd dollárra is szüksége lehet. Hozzátette, a támogatáshoz tucatnyi tervhez lesz szükség, amelyeket az adományozó államok jövő hónapban Kuvaitban tartandó tanácskozásán dolgoznak ki és közösen nyújtanak be a Világbanknak.