Egységes szabályozás kell az online terrorpropaganda ellen

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. január 10. 20:52
Lényegesen felgyorsítaná az online terrorpropaganda eltávolítását a közösségi médiából az Európai Bizottság. Minderről az unió belügyi biztosa beszélt azt követően a Facebook, a YouTube és a Twitter képviselőivel tárgyalt Brüsszelben.

Az Európai Unió működéséből logikusan következne, hogy minden országra kiterjedő online szabályozásnak kellene életbe léptetni, amennyiben a Németországban bevezetett szigorított szabályozás működőképes lesz, akkor ez a folyamat felgyorsulhat, mondta Berényi Kondrád online marketing tanácsadó az InfoRádiónak.

A szakember szerint egyelőre még nincs elegendő információ a német szabályozás megítéléséhez, azonban van már olyan platform, ami az első lépést megtette a káros tartalmak kiszűrésére. A Facebooknál például van már a terrorpropaganda vagy a gyűlöletkeltőnek vélt tartalmak szűrésére megoldás, de a Twitternél ez a metódus egyelőre még átláthatatlan, vélekedett Berényi.

„Megfelelően beállított mesterséges intelligencia megoldásokkal lehet szöveget elemezni, és abból lehet következtetéseket levonni, ami nem automatikus törlést jelent”

– árulta el az online marketing tanácsadó. Hozzátette, a mesterséges intelligencia által a megszűrt tartalom átkerül a megfelelő emberhez, aki azonosítani tudja a problémát, vagy a jelentési rendszer által maguk a felhasználók tudják jelezni az oda nem illő tartalmat a szolgáltató felé.

A szabályozás és a büntetés üzletileg könnyen értelmezhető helyzetet hoz a szakértő szerint. Ha a várható büntetés nagyobb, mint az az összeg, amit a ellenőrző rendszer fenntartásához szükséges, akkor hosszútávon a szolgáltatónak jobban megéri a kontrollt fenntartani a kéretlen tartalmak megszűrésére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egységes szabályozás kell az online terrorpropaganda ellen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást