Az uniónak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2018. január 9. 15:48
Magyarország kész emelni a hozzájárulását az Európai Unió büdzséjéhez a következő hétéves költségvetési ciklusban – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy brüsszeli konferencián.

Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője az InfoRádiónak azt mondta, hogy Lázár nyilatkozata gesztusértékű lehet a kormány részéről. Gyévai Zoltán idézi Günther Oettingert, aki a költségvetési javaslat kidolgozásáért felel, miszerint ha az unió több feladatot akar ellátni a jövőben, és közben a közös agrár és kohéziós politikát is megtartaná, akkor „mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.” Oettinger szerint

az uniónak az EU27-ek GDP-jének legalább az 1,2 százalékát kellene fordítania 2020 után a közös kiadásokra.  

A főszerkesztő szerint a magyar nyilatkozat arról is szól, hogy az ország nem csak élvezője akar lenni a közös előnyöknek, ezért Magyarország akár nagyobb szerepet is szánna a befizetésekben. 

A főszerkesztő szerint Sigmar Gabriel német alkancellár nem zárkózott el attól, hogy Németország több pénzt adjon be a közösbe, azonban Ausztria kifejezetten ellenezte, hogy emelkedjen az osztrák befizetés.  A befizetések megemeléséről szóló javaslat májusban kerül a Bizottság asztalára, addig is – legalábbis a Bruxinfó főszerkesztője szerint – a vita konstruktív szellemben zajlik. Azonban hozzátette: 

„Valljuk be őszintén, hogy nettó kezdeményezettek és nettó befizetők  továbbra is léteznek, és az érdekeik jelentősen eltérőek.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az uniónak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást