Súlyos zavar van, így érinti Magyarországot

Infostart
2018. január 6. 18:05
Az Amerikai Egyesült Államokban 133 éves hideg rekord dől meg, itthon szokatlanul tavaszias az időjárás. Eddig 1,2 Celsius-fokkal melegedett a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti átlaghoz képest. Mindezek hátteréről, a ciklonok hullámzásáról és a Kárpát-medence szárazabbá válásáról Mika János éghajlatkutató beszélt az InfoRádiónak.

Az Európai Unió Copernicus klímaváltozást vizsgáló szolgálata a világ meteorológiai szervezetei közül elsőként adta közre jelentését, amely szerint

2017 a mérések kezdete óta a Föld második legmelegebb éve volt. Az átlaghőmérséklet 14,7 Celsius-fok volt, ami 1,2 fokkal magasabb az iparosodás előtti átlagnál.

2017-nél csak 2016 volt melegebb. Az, hogy nem dőlt meg újabb rekord, az El Nino-jelenség megszűnésének köszönhető - mondta az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató, az egri Eszterházy Károly Egyetem tanára.

Az El Nino-jelenség egy rendszertelenül jelentkező éghajlati ingadozás, amely miatt hónapokon, vagy akár egy éven keresztül az egyenlítői térségben, a Csendes-óceánban több fokkal (szélsőséges esetben 5-6 fokkal) emelkedik a hőmérséklet és felmelegszik a víz - mondta a kutató. Ilyenkor ezeken a területeken sok csapadék jellemző, máshol pedig ennek ellentéteként szárazság alakul ki.

"Az El Nino-jelenség 2-7 évente szabálytalanul jelentkezik, és 2017-ben nem volt, ezért – bár a melegedő tendencia folytatódott - nem a tavalyi év lett a rekord" 

- mondta a szakértő.

Kettős szélsőség jellemzi az időjárást

Míg Magyarországon 15 Celsius-fokkal köszönt be Vízkereszt, és a tél derekán nem csak a hóvirág, de az ibolya is bontogatja a szirmait, zalában pedig sárgállanak a repceföldek, addig az Amerikai Egyesült Államokban 133 éves hidegrekord dől meg és igencsak furcsa jelenségekkel is szembesülnek.

  • Montanában például mínusz 50 Celsius-fokot,
  • Minnesotában mínusz 38, és
  • a középnyugati Nebraskában mínusz 26 fokot is mértek.

Rhode Islanden 110-120 kilométer/órás szél tombol. Kalifornia és Arizona állam kivételével mindenütt hó borítja az országot, még Floridában is havazott. Mississipi legnagyobb városában, Jacksonban pedig nem működik a vízellátás, mert a fagy miatt eltörtek a vízvezetékcsövek. Több százezer háztartásban nincsen áram, repülőjáratok ezreit törölték. Több államban rendkívüli állapotot hirdettek.

Több középnyugati és keleti partvidéki államban tanítási szünet van és zárva tartanak az állami hivatalok. A Niagara-vízesés megfagyott, Massachusetts-ben három fagyott rókacápa tetemét sodorta partra a víz - nem csoda, hiszen a szintén massachusettsi Nantucket-sziget mellett jégkása-hullámokat lovagoltak meg a fagyos időt kihasználó szörfösök.

Donald Trump elnök szokásához híven Twitter-üzenetben reagált az újév kezdetekor a rendkívüli időjárásra:

Talán jól jönne egy kevés a jó öreg globális felmelegedésből, ami ellen – nem más országok, ­ hanem a mi országunk – DOLLÁRBILLIÓKBÓL védekezett volna. Öltözzenek fel!

Mika János éghajlatkutató szerint a mind gyakrabban tapasztalható szélsőséges időjárás éppen az éghajlatváltozás rovására írható. Az Egyesült Államokban tapasztalható hideg idő pedig összefüggésben van az európai enyhe téllel.

Most mindkét helyen súlyos zavarok alakultak ki a nyugati szél áramlásában - mondta a kutató. Magyarázatképpen kifejtette: ahelyett, hogy egyenletesen, nyugatról fújna a szél, most az Egyesült Államokban északi, Magyarországon pedig déli szél a jellemző már hetek óta. 

Hozzátette, ha valamelyik térségben ciklon alakul ki, akkor a Föld másik pontján egy anticiklonnak kell kialakulni, tehát ha valahol nagyon meleg idő van, akkor máshol rendkívül módon lehűl a levegő. Mika szerint pedig a klímaváltozás a ciklonok hullámzásának számát minimálisan, de befolyásolja.

Mika János hozzátette, a Copernicus jelentés szerint 1,2 Celsius-fokkal melegedett eddig a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti átlaghoz képest. Ha fél vagy egy fokkal tovább melegszik a klíma, tovább emelkedik a világóceán vízszintje, ami a kis szigetek eltűnését eredményezi és gazdasági, kereskedelmi károkat okoz.

Az éghajlatváltozás a Kárpát-medencében pedig a felhőzet csökkenésével jár majd,

így szárazabb és jóval melegebb időjárás lesz jellemző.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Figyelmeztetés: 2017 a Föld második legmelegebb éve volt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást