Volt ellenálló és bankelnök lesz az új lengyel kormányfő

InfoRádió / MTI
2017. december 8. 11:05
Mateusz Morawiecki eddigi kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter váltja Beata Szydlo miniszterelnököt a lengyel kormány élén csütörtök esti varsói bejelentés szerint.

A nemzetközi tapasztalattal rendelkező volt bankelnök kommentárok szerint enyhítheti a Varsó és Brüsszel között növekvő feszültséget, és tovább folytatja a sikeresnek tekintett gazdasági reformokat.

A 49 éves politikus apja, Kornel Morawiecki, a lengyel alsóház jelenlegi korelnöke 1982-ben a kommunista rendszerrel szemben radikális szembenállást hirdető, földalatti, úgynevezett Harcoló Szolidaritás legendás alapítója volt. A konspirációban rendkívül sikeres szervezetben gimnazistaként Mateusz Morawiecki is dolgozott, részt vett tüntetéseken, publikált a földalatti sajtóban. Többször őrizetbe vették, a kommunista állambiztonság több alkalommal bántalmazta.

Az 1989-es rendszerváltás után történészként, majd közgazdászként diplomázott a Wroclawi Egyetemen. Posztgratudális tanulmányait az európai jog és a gazdasági integráció tárgykörében folytatta a Hamburgi Egyetemen, valamint svájci és amerikai egyetemeken. A 90-es években a németországi bankrendszert tanulmányozta szakmai gyakorlatokon. Az ezredfordulón részt vett Lengyelország európai uniós csatlakozásának előkészítésében, osztályvezető-helyettesként dolgozott a lengyel kormányfői hivatal mellett működő Európai Integrációs Bizottság Hivatalában.

1998-tól Bank Zachodni lengyelországi nagybanknál dogozott, először a bankelnök tanácsadójaként, majd az intézmény igazgatójaként. 2007-ben elnöke lett a közben több összevonáson áteső, akkoriban már Bank Zachodni WBK nevű pénzintézetnek, mely a vezetése alatt a harmadik legnagyobb lengyelországi bankká fejlődött.

2010-ben a Donald Tusk akkori miniszterelnök kormánya mellett működő tanácsadó szerv, a gazdasági tanács tagjává nevezték ki.

Beata Szydlo 2015 novemberében, a Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti konzervatív párt választási győzelme után megalakult kormányában Morawiecki kezdettől fogva kormányfő-helyettesi és fejlesztési miniszteri posztot töltött be, miután lemondott a bankelnökségről. Tavaly szeptemberben a pénzügyi tárca irányításával is őt bízták meg.

Morawiecki 2016 márciusától a kormányzó párt tagja. A kormány idén elfogadta az általa készített fejlesztési tervet, a Felelősségteljles Fejlődés Stratégiáját. A koncepció Lengyelország gazdasági és társadalmi politikájának 2020-2030 között tervezett alakítását vázolja fel, hangsúlyt helyez az innovációra, az exportra, és kilátásba helyezi a lengyel háztartások jövedelmének közelítését az uniós átlaghoz az időszak végén.

Morawiecki fő érdemeiként a PiS politikusai az egyenletes gazdasági fejlődés elérését, az infrastrukturális beruházások megfelelő támogatásának biztosítását említik. Kiemelik a lengyelországi bankszektor nagy részének lengyel tulajdonba vételét és az áfa hatékonyabb behajtását, aminek köszönhetően finanszírozhatók a kormány szociális programjai, köztük az 500+ nevű, nagyszabású családtámogatási program.

A kormányfőjelölt nős, négy gyermek apja.

Andrzej Duda államfő várhatóan pénteken bízza meg Morawieckit a kormányalakítással, nem hivatalos sajtóértesülések szerint kedden kerül sor a szejmben a bizalmi szavazásra. A kormányban viszont csak januárban várhatók további személycserék.