Sötét titkok árnyékolták be az ISIS kivonulását

Infostart
2017. november 14. 18:38
Több száz dzsihadista fegyveres hagyhatta el családjával együtt az Iszlám Államtól visszafoglalt Rakkát. Az alku már hetekkel ezelőtt ismert volt, az viszont nem, hogy külföldi harcosok is távozhattak, és a győztes szíriai koalíció buszokat bérelt ki elszállításukra.

A BBC helyszíni riportja „Rakka sötét titkának” nevezi az Iszlám Állam állig felfegyverkezett fanatikusainak szervezett elvonulását. A korábban az Iszlám Állam fővárosának tekintett, rommá lőtt nagyvárost az úgynevezett szíriai demokratikus erők kurd csapatok által vezetett koalíciója foglalta vissza, az Egyesült Államok és más országok légi támogatásával.

A BBC szerint a kurdok saját erőik megkímélésére kötötték a furcsa alkut – a város harccal való visszaszerzése hatalmas veszteségeket okozott volna nekik. Ezért közvetítőként felhasználták a helyi szunnita törzsi vezetőket, és bár a hivatalos ígéret az volt, hogy a külföldi dzsihadisták nem távozhatnak, ezt mégis megtették.

Ugyan a fanatikus harcosokkal közölték, hogy nem lesz diadalmenet a kivonulásuk, és nem dekorálhatják ki a teherautókat és buszokat mozgalmuk fekete zászlójával, sokan úgy viselkedtek, mintha ők győztek volna.

A várost visszafoglaló koalíció buszvezetőket bérelt fel, hogy több mint 4000 embert elvigyenek. A Rakkát elhagyó konvoj több kilométer hosszú volt, és a BBC által felkutatott sofőrök azt mondták: 3 napig kellett vezetniük úgy, hogy "öngyilkosmellényeket" viselő fanatikusok készen álltak a járművek felrobbantására, ha az alku valamiért összeomlott volna.

Az Iszlám Állam katonái egy idő után leparancsolták a dél felé vezető főútról a vezetőket, és eltűntek a sivatagban. A BBC szerint sokan később átszivárogtak Törökországba.

A több tonna fegyvert és lőszert is szállító konvoj október 12-én hagyta el Rakkát.

A 163 járműből álló menetoszlopot a levegőből figyelték az amerikai vezetésű koalíció harci gépei, de nem avatkoztak be. Sőt, segítették a navigálásban a civil sofőröket. A dzsihadisták leginkább harcedzett katonáinak tartott fanatikusok egy része közben a teherautók tetején vagy rakterében utazott, kezében géppisztollyal.

Ugyan a szíriai kormányellenes erőkkel szövetséges, amerikai vezetésű koalíciónak azt ígérték, hogy a külföldi harcosok nem hagyhatják el Rakkát, a BBC által megkérdezett sofőrök azt mondták: sok külföldi – köztük női – fegyveresek voltak köztük. Egy embercsempész pedig – elmondása szerint – 20 családot vitt át Törökországba, volt aki angolul, volt aki törökül beszélt.