Juncker nagyon kemény üzenetet küldött Orbán Viktornak

InfoRádió / MTI
2017. szeptember 13. 10:11
Az európai uniós tagállamok minden esetben kötelesek végrehajtani az Európai Bíróság jogerős ítéleteit, az alapjogok csorbulásával jár, amennyiben ez nem így történik - szögezte le szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A tagországok ellátták az uniós bíróságot azzal az illetékességgel, hogy a legfelsőbb fokon döntsön - hangoztatta Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

"Aki nem kompromisszumkész, az nem képes a demokráciára és nem Európa-képes" - mondta.

Az Európai Unió nem állam, de legyen jogállam - tette hozzá.

Európa a szolidaritás kontinense, amely befogadja az üldözötteket

Európa a szolidaritás kontinense, és az is marad, amely befogadja az üldözötteket, de az illegális bevándorlást meg kell fékezni, szabályozott mederbe terelve a migrációt - közölte évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hangsúlyozta: a migráció ügye számos konfliktust okozott, mégis sikerült komoly előrehaladást elérni, a külső határok védelme például sokkal hatékonyabb, mint korábban, és jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkezők száma is.

Hozzátette: nem viselhetik egyedül a határvédelem felelősségét az EU külső határain fekvő tagállamok.

Elmondta, a bizottság a hónap végére új javaslatokkal fog előállni, hogy fel lehessen gyorsítani azoknak a visszaküldését, akik nem jogosultak menedékre, továbbá kiemelte, javítani kell a menekültek helyzetét a líbiai táborokban, és nagyobb szolidaritást kell vállalni Afrikával.

10 évvel a gazdasági válság kezdete után ismét szél dagasztja az EU vitorláit

Tíz évvel a gazdasági válság kirobbanása után megfordult a szélirány, Európa "vitorláit ismét dagasztja a szél", ezért ki kell használni a mostani lendületet egy erősebb, egységesebb, demokratikusabb unió létrehozására - jelentette ki beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Minden egyes tagállamban jól érezhető, hogy Európa új lendületet vett, az EU gazdasági növekedése az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja - mondta felszólalásában Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

A munkanélküliség szintje kilenc éve nem volt ilyen alacsony, nyolcmillió új munkahely jött létre, és így 235 millióan dolgoznak az Európai Unióban, ami példa nélküli - tette hozzá.

További témák

  • Támogatja a páneurópai pártlisták létrehozását a következő európai parlamenti választáson, az eurót használó országok külön közös parlamentjének felállítására vonatkozó javaslatokat azonban nem tartja "túl izgalmasnak".
  • Közös gazdasági és pénzügyminiszteri posztot, illetve valutaalapot kell létrehoznia az Európai Uniónak a belső piac megerősítése, az integráció mélyítése érdekében. Nem lenne muszáj új hivatalt létrehozni, a tisztséget a bizottság egyik tagja is betölthetné, aki egyben az eurócsoport elnöke is lenne. "Nincs szükség párhuzamos struktúrákra" - mondta az Európai Bizottság elnöke.
  • Elfogadhatatlan az élelmiszerek eltérő minősége az Európai Unión belül, nem megengedhető, hogy az állampolgárok bizonyos országokban azonos márkanév alatt gyengébb minőségű élelmiszereket kapjanak - jelentette ki beszédében Jean-Claude Juncker.