Nagy politikusi népszerűség-vesztés - a túloldalon nem nyert senki

Infostart
2017. augusztus 14. 19:32
Száz nap alatt 50 százalékot zuhant Macron. Legutóbb Jacques Chirac népszerűsége esett ekkorát 1995-ben.

Míg három hónapja még a megkérdezettek 62 százaléka volt elégedett Emmanuel Macron munkájával, legutóbb ez az arány csupán 36 százalék volt – közölte az AFP francia hírügynökség az Ifop közvélemény-kutató adataira hivatkozva. 

Az államfő ugyanis amellett, hogy számos kampányígéretét megtartotta, a költségvetési hiány csökkentésére tett erőfeszítéseivel sok francia állampolgárt feldühített: a köztisztviselők a bérek befagyasztása miatt dühöngnek, a nyugdíjasokat a nyugdíjaikat sújtó adó ütemezett növelése, a szegényebb családokat pedig az otthonteremtési kedvezmények csökkentése bőszítette fel. A védelmi költségvetés megnyirbálása miatt pedig lemondott a francia haderő vezérkari főnöke, aki így az első vezérkari főnök volt az V. köztársaság történetében, aki önként távozott hivatalából.

"A franciák kiszerettek Macronból" - írta a hétvégén a Le Figaro, Márton Dávid külpolitikai szakértő azonban rámutatott, hogy

az elnök népszerűség-vesztéséből egyelőre egyik politikai erő sem profitált.

"Tehát senki nem erősödött meg ez idő alatt, úgyhogy úgy tűnik, hogy a gyengülése inkább egy általános kopás, ami minden politikai erőt érint jelenleg Franciaországban, leszámítva talán a radikális baloldali pártokat".

Ősszel azonban újabb népszerűtlen intézkedés várható – mutatott rá Márton Dávid –, hiszen módosítanák a munka törvénykönyvét, például azért, hogy a vállalkozások könnyebben bocsáthassanak el alkalmazottakat.

"Emiatt várhatóan nagy tüntetések lesznek, legalábbis a hagyomásos francia politikai játék ezt szokta eredményezni - 

amikor valaki hozzányúl vagy bejelenti, hogy hozzá szeretne nyúlni a munka törvénykönyvéhez, akkor máris óriási tüntetések lesznek. Most meglátjuk, hogy szeptemberben mi fog történni".

Két szakszervezet és a szélsőbal már be is jelentette, mikorra tervezi megmozdulását.

Mindemellett a nemzetközi porondon Emmanuel Macron jóval sikeresebbnek tűnik: Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök párizsi látogatása a bírálatok ellenére ígéretes kezdetnek bizonyult, emellett a francia államfő jó párost alkot Angela Merkel német kancellárral, ha európai uniós ügyekben van szükség döntésre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy politikusi népszerűség-vesztés - a túloldalon nem nyert senki
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást