Prőhle: "Nagyon nehéz megszorongatni Merkelt"

Infostart
2017. május 26. 15:54
Egyre kisebb az esélye annak, hogy Angela Merkel német kancellár elveszítse az őszi választásokat - fejtette ki az InfoRádiónak Prőhle Gergely volt berlini nagykövet.

Egy ekkora országban bármilyen váratlan esemény befolyásolhat egy ilyen fontos választást, de ha minden a megszokott vágányon megy tovább, kijelenthető, hogy a jelenlegi német kancellár nyeri meg a Bundestag választását – fogalmazott Prőhle Gergely.

„Az elmúlt hónapokban történt váratlan események, például a karácsonyi berlini merénylet, utána azt lehetett volna gondolni, hogy rohamosan csökkenni fog a kancellár népszerűsége. Mutatkozott ugyan kis visszaesés, de abból is jól tudott kijönni, abban a helyzetben sem vált senki igazi versenytársává.

A volt berlini nagykövet úgy véli, migrációs témában nem leselkedik veszély a kancellárra, és bár a pártok körül bármikor kirobbanhatnak botrányok, nem tűnik úgy, hogy a CDU-ban ilyen veszély fenyegetne – tette hozzá Prőhle Gergely.

„Angela Merkel és Martin Schulz személyiségének ereje olyan mértékben különbözik egymástól, és az elmúlt néhány tartományi választás világosan megmutatta azt, hogy az SPD még Martin Schulz-cal sem tudja igazán felvenni a versenyt Angela Merkellel szemben.

Nem nagyon látok olyan veszélyt, ami megingathatná a választási győzelmét.”

Aki hatalomban, a nemzetközi reputációja, globális a cselekvőképessége, az ügyekre való befolyása és az akcióképessége ilyen látványos, mint a jelenlegi német kancelláré, azt nagyon nehéz megszorongatni – hangsúlyozta Prőhle Gergely.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Prőhle: "Nagyon nehéz megszorongatni Merkelt"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást