A gyanúsítottakat is hazaengedték Kim Dzsong Nam holttestével együtt

InfoRádió / MTI
2017. március 31. 14:25
A Kuala Lumpurban februárban meggyilkolt Kim Dzsong Nam holttestével együtt három olyan észak-koreai is hazatért pénteken Phenjanba, akiket a malajziai hatóságok eredetileg ki akartak hallgatni az észak-koreai vezető féltestvére meggyilkolásának ügyében.

Malajzia csütörtökön járult hozzá ahhoz, hogy hazaszállítsák Kim Dzsong Un féltestvérének holttestét. Cserébe

Phenjan lehetővé tette a hazatérést kilenc malajziai állampolgárnak, akiket eddig gyakorlatilag túszként tartottak Észak-Koreában,

és Malajzia is feloldotta az észak-koreai állampolgárokra kiszabott kiutazási tilalmat.

A kilenc érintett malajziai Phenjanban egy időben szállt repülőre azzal a három észak-koreaival, akik eddig Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetségén tartózkodtak diplomáciai védelmet élvezve. Ők közte voltak annak a nyolc észak-koreainak, akiket a malajziai hatóságok eredetileg ki akartak kérdezni az ügyben.

Ugyanarra a gépre szálltak fel, amely Kim Dzsong Nam koporsóját vitte.

A Reuters értesülése szerint Hjon Kvang Szung, a nagykövetség másodtitkára, Kim Uk Il, az észak-koreai állami légitársaság egyik alkalmazottja és egy Ri Dzsi U (álnéven James) nevű férfi tért ily módon haza. A többi öt gyanúsított már régen Észak-Koreában van.

A malajziai hatóságok az ügyben csak két ember - egy indonéz és egy vietnami nő - ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők azon a véleményen vannak, hogy a két nő csak eszközül szolgált a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök hajtottak végre.

Elemzők szerint az észak-koreai-malajziai cseremegállapodással véget ér a másfél hónapja tartó diplomáciai viszály a két fél között, és ebből Phenjan kerül ki győztesen, bár valószínűleg elveszítette azon kevés barátainak egyikét, amelyeket a külföldi országok közül annak tekinthetett - írta a Reuters.

Kim Dzsong Namot, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező anyagot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta a halálát.