Shakira is díjat kapott a Világgazdasági Fórumon

InfoRádió / MTI
2017. január 17. 13:07
Hszi Csin-ping kínai elnök beszédével hivatalosan kezdetét vette a péntekig tartó davosi 47. Világgazdasági Fórum.

A fórumon először vesz részt kínai elnök. Hszi Csin-Pin védelmébe vette a globalizációt, ami nem véletlen, hiszen a világ vezető exportálója és gazdasága nagyban függ a szabadkereskedelemtől és jelentős károkat szenvedne a protekcionizmus megerősödésétől.

A kínai államfő úgy fogalmazott, hogy a sokak szemében a globalizáció "Pandora szelencéje", de úgy vélte, hogy a világ sok gondjáért nem a gazdasági globalizáció a felelős. Azt mondta, hogy a nemzetközi pénzügyi válságokat a profithajhászás okozta és nem a globalizáció.

Hszi Csin-ping leszögezte, hogy a gazdasági globalizációt nem lehet leírni, az "emberek nem nyernek azon, ha a tőke, a termékek áramlását kordába szorítják". Óvott a protekcionista kereskedelempolitika visszatérésétől, szerinte a kereskedelmi háborúknak nem lenne győztese. Hangsúlyozta, hogy Kína nem értékeli le nemzeti valutáját és nem indít kereskedelmi háborút.

Délelőtt egy panelülésen Anthony Scaramucci, Donald Trump megválasztott amerikai elnök egyik vezető tanácsadója a dollárerősödés kockázataira figyelmeztetett. Ugyancsak ezen az ülésen egy másik szakértő azt mondta, hogy a dollár drágulása a gazdasági kilátásokra a "legnagyobb kihívás" a következő egy évben. Tartani kell attól, hogy ha tovább erősödik a dollár, az nyomást gyakorol a dollárban eladósodott feltörekvő országokra.

Shakira kolumbiai énekesnő, Anne-Sophie Mutter német hegedűművész és Forest Whitaker amerikai színész kapta egy jobb világért végzett munkájáért a davosi fórum Crystal Award elnevezésű díját.

Mutter a fiatal művészek támogatásáért kapta az elismerést. Alapítványa - az Anne-Sophie Mutter Alapítvány - többek között ösztöndíjakkal támogatja a zenészeket. Az 53 éves művészt 13 éves korában fedezte fel Herbert von Karajan. Shakirát az oktatás és a kora gyermekkori fejlesztés támogatásáért díjazták. Az énekesnő az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jószolgálati nagykövete.

Az Oscar-díjas Forest Whitakert a békéért tett erőfeszítéséért jutalmazta a WEF. Az amerikai színész Whitaker Peace & Development nevű szervezetével fiatal amerikai, mexikói, ugandai és dél-szudáni fiatalok képzését és fejlesztését segíti, hogy békeközvetítővé és a pozitív változás elősegítőivé váljanak hazájukban.