Gyanúban az izraeli kormányfő

Infostart
2017. január 3. 11:03
Kihallgatták az ellene felmerült megvesztegetési vádak miatt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

Jeruzsálemi otthonában kérdezték ki a rendőrök hétfőn este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, mivel azzal gyanúsítják, hogy több százezer sékel (tehát több tízmillió forint) értékben fogadott el ajándékokat és szívességeket maga és családja számára. A rendőrség már az első kihallgatásra legalább négy órát kért és előre közölték, hogy további alkalmakra lesz szükségük.

Az ügyészség még tavaly, december utolsó napjaiban rendelte el a rendőrségi nyomozást az izraeli miniszterelnök ellen. A hónapok óta folyó rendőri vizsgálatok alatt a miniszterelnök számos alkalommal cáfolta a vádakat. SB Legutóbb hétfő délelőtt, pártja, a Likud frakcióülésén jelentette ki, hogy a hatóságok nem fognak semmit terhelőt találni ellene.

A jelenleg megvesztegetés miatt börtönbüntetését töltő előző izraeli miniszterelnök, Ehud Olmert kihallgatásának idején rengeteg, olykor egymásnak ellentmondó információ árasztotta el a helyi médiát, de ezúttal még maguk a pontos vádak sem szivárogtak ki.

Csupán annyit lehet tudni, hogy két egymástól független ügyben folyik a nyomozás, s a kevésbé súlyos vádak egy izraeli és egy külföldi üzletembertől kapott ajándékok és szívességek elfogadásáról szólnak.

A rendőrség szerint a jelentős értékű ajándékok elfogadásában érdekeltség vagy ellenszolgáltatás viszonzása is szerepet játszott. Várhatóan az ügy egyik legfontosabb kérdése az ajándékok jellegének eltérő értelmezése lesz, hogy vajon csak baráti gesztust jelentenek-e vagy megvesztegetésnek minősülnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
170103 KUL1 1010 Netanjahu kihallgatása SÁ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást