Valóban a gyanúsított ujjlenyomatát találták meg a halálkamionon

InfoRádió
2016. december 22. 16:50
Rögzítették a gyanúsított ujjlenyomatát annak a kamionnak a vezetőfülkéjében, amellyel belehajtottak a tömegbe hétfő este egy berlini karácsonyi vásáron - jelentette be a német szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maizière, amikor Angela Merkel kancellárral a szövetségi rendőrség központjában járt.

Angela Merkel német kancellár, Thomas de Maizière belügyminiszter és Heiko Maas igazságügy-miniszter a szövetségi rendőrség központjában járt csütörtök délután, hogy a nyomozás állásáról tájékozódjon. 

A találkozó után Merkel kijelentette, büszke arra, ahogy a német állampolgárok reagáltak a hétfői terrorakcióra.

"Elméletben már jó ideje tudtuk, hogy az iszlám terror célpontjai vagyunk. De egészen más, amikor valóság lesz a lehetőségből" - mondta a kancellár. Merkel terrorista merényletnek nevezte a 12 halálos áldozatot és csaknem félszáz sebesültet követelő tömeges gázolást, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Merkel szerint ez egy teszt, és nem hátrálhatnak meg, mert "az olyan értékek, mint a demokrácia és a jogállam a mi oldalunkon állnak". 

"Nagy valószínűséggel a keresett gyanúsított követte a merényletet" - mondta Thomas de Maizier. A belügyminiszter megerősítette azokat a német lapértesüléseket, amelyek szerint rögzítették a gyanúsított ujjlenyomatát annak a kamionnak a vezetőfülkéjében, amellyel belehajtottak a tömegbe hétfő este egy berlini karácsonyi vásáron. Az ujjlenyomaton kívül más jelek is arra utalnak, hogy valóban a tunéziai származású gyanúsított, Anis Amri az elkövető.