Eladják Liverpool jelképét

InfoRádió / MTI
2016. október 18. 21:14
Első alkalommal kínálják eladásra Liverpool jelképét, Nagy-Britannia egyik legismertebb épületét, a Royal Liver Buildinget.

Az épület tulajdonosa, Royal London Mutual Insurance Society 40 millió fontot (13,7 milliárd forintot) kér az 1911-ben emelt épületért, melyet a történelem során még sohasem értékesítettek. A társaság öt éve vásárolta fel a Royal Liver biztosítót.

Az épület a liverpooli kikötőnél álló, a Mersey folyóra tekintő Három Grácia épületegyüttes tagja, mely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Társépületei a híres hajózási társaságnak otthont adó Cunard-épület és a liverpooli kikötő épülete.

A Royal Liver Building a történelmi vagy építészeti szempontból különleges épületek országos listájának első fokozatú, vagyis rendkívüli fontosságú épületei között szerepel. Ennek megfelelően nemzeti és kulturális jelentősége miatt a legmagasabb szintű védelem illeti.

Ez volt a világ első épülete, melyet vasbeton felhasználásával építettek. 98,2 méteres magasságával 1932-ig Európa, 1961-ig pedig Nagy-Britannia legmagasabb épülete volt. Toronyórái elég nagyok ahhoz, hogy az elhaladó hajók tengerészei és utasai leolvashassák róluk az időt. A számlapok átmérője 7,6 méter, nagyobb, mint a híres londoni Big Bené. Az épület tetején álló két óriási fém madárszobor, a Liverbirdök alakját látták utolsóként emigránsok millió, amikor elhagyták a város kikötőjét, hogy Amerika felé induljanak.

"Izgatottak és nagyobb büszkék vagyunk, amiért minket bíztak meg azzal, hogy keressünk vevőt Liverpool eme valóban ikonikus jelképének. A Royal Liver Building világszerte ismert, úgy véljük, az ajánlat nagy érdeklődésre talál majd a befektetők körében mind Nagy-Britanniában, mind szerte a világon" - mondta Colin Thomasson, az eladást irányító CBRE ingatlanügynökség igazgatója.

Számos piacvezető vállalat bérel irodát az épületben, amelyben több mint 31 ezer négyzetméternyi iroda és rendezvényterem kapott helyet.