Szájer József: Szövetségest veszítünk a Brexittel

Infostart
2016. szeptember 19. 21:10
Az Európai Néppárt parlamenti frakciójának alelnöke szerint a magyar országgyűlési többségnek megvan a lehetősége olyan jogszabályalkotásra, amely adott esetben könnyebbé tenné a Nagy-Britanniából az EU-tagság miatt távozó cégek Magyarországra csábítását. Szájer József az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a magyarok sok csínybe mentek bele a britekkel.

Semmiféle jogi aktus nem indult el az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésével összefüggésben – mondta az Európai Néppárt frakciójának alelnöke. Szájer József szerint a brit képviselők távozásával növekszik pártcsaládjának előnye a szocialistákkal szemben.

„Ha ők elmennek, akkor azért nagyon fontos, a nemzetek szuverenitását védő hang fog eltűnni az európai intézményekből, mert még a baloldali képviselők is határozottabban kiálltak a szuverenitás kérdései mellett, mint mások.”

A fideszes politikus szerint nem egy statikus kérdés az, hogy Magyarországot miként érinti a szigetország EU-ból történő kilépése.

„Konkrétan is elveszítünk egy szövetségest, egy olyat, amellyel eddig elég szoros egyeztetésben voltunk, sok csínybe és fontos dologba mentünk bele együtt. Az ő kérésükre, támogatásukkal nem támogattuk Juncker bizottsági elnöki tisztségét, aminek jogossága egyre inkább beigazolódni látszik. Nem statikus, az, hogy ebből előnyünk vagy hátrányunk lesz, azon múlik, hogy a kormány milyen gyorsan tudja a brit kilépésből fakadó tortából a ránk eső részt megszerezni. Milyen gyorsan tud szabályokat alkotni, amelyek ösztönzéseket tud adni ipari befektetéseknek, hogy unión kívüli cégek ide tegyék a székhelyüket. Ebben van egy versenyelőnyünk, a gyors döntési képesség.”

Szájer József hozzátette: a magyar parlamenti többségnek megvan a lehetősége olyan jogszabályalkotásra, amely adott esetben könnyebbé tenné a Nagy-Britanniából az EU-tagság miatt távozó cégek Magyarországra csábítását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szájer József: Szövetségest veszítünk a Brexittel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást