Pesszimizmus hatotta át Juncker beszédét

Infostart
2016. szeptember 14. 17:49
Senkire sem lehet ráerőltetni a szolidaritást - mondta az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében. Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője szerint ez akár azt is jelentheti, hogy a testület módosít a több ország által vitatott kötelező menekültelosztási javaslatán.

Jean-Claude Juncker beszédét áthatotta egyfajta pesszimizmus, rezignáltság, ami az EU jelenlegi állapotát tükrözi, hiszen az elmúlt egy évben a helyzet alig javult – mondta az Európai Bizottság elnökének az Európai Parlament előtt elmondott évértékelőjéről a Bruxinfo főszerkesztője.

Gyévai Zoltán kiemelte: a politikus konkrét javaslatokat is megfogalmazott annak érdekében, hogy felrázzák az EU-t jelenlegi tespedtségéből, illetve irányvonalat adjanak a bizottságnak.

„Juncker egyéves programot hirdetett, és ebben a csokorban mindenki számára volt üzenet, javaslat, de azt meglátjuk, hogy ezekből mi fog megvalósulni. Az ilyen ötletbörzéknek az a gyengéjük, hogy sok minden nem valósul meg belőlük” - vélekedett.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb szolidaritásra lenne szükség az EU-n belül. A menekültválságról szólva ugyanakkor elismerte, hogy a szolidaritásnak „szívből kell jönnie”, és azt nem lehet rákényszeríteni senkire. Gyévai Zoltán kiemelte: ezt lehet úgy is értelmezni, mintha engedményt tett volna.

További részletek az InfoRádió Brüsszeli hét című magazinműsorában hallhatnak szerda este hét óra után.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pesszimizmus hatotta át Juncker beszédét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást