Furcsán ad hajóneveket az amerikai haditengerészeti miniszter

InfoRádió / MTI
2016. szeptember 14. 08:51
Nem katonai hősökről, hanem a közéletben elismertséget szerzett emberekről nevez el hajókat és emiatt magyarázkodni kénytelen Ray Mabus, az Egyesült Államok haditengerészeti minisztere.

Névadási gyakorlata meg nem értettséget váltott ki, mert Harvey Milk melegjogi vezetőről, illetve egy merényletben fejlövést kapott volt demokrata képviselőnő, Gabrielle Giffordsról készül hajót elnevezni. Bírálói azt vetik a szemére, hogy számos katonai hős közül is választhatott volna.

Mabus ugyanakkor azt állította, hogy a korábbi haditengerészeti miniszterekhez hasonlóan, névadásával olyan embereket tüntet ki, akik bátrak voltak.

Úgy vélekedett, hogy a hadseregen kívül álló hősök neveinek kiválasztásával segíthet jobb kapcsolatot teremteni az emberek és az amerikai haditengerészet, illetve a tengerészgyalogság között.

A miniszter szombaton Mississippi és Massachusetts államba látogat, ahol bejelenti öt új hajó nevét. Egy üzemanyag utántöltő hajót például Sojourner Truthról fognak elnevezni, aki fekete nőként küzdött a rabszolgaság eltörléséért és a feketék jogaiért a XIX. században, és segített fekete katonákat toborozni az északiak seregébe.