Nem hagyják szó nélkül az észak-koreai atomrobbantást

InfoRádió / MTI
2016. szeptember 9. 15:08
Pénteken - magyar idő szerint este - összeül zárt ajtók mögötti értekezletre az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa Észak-Korea péntek hajnali kísérleti atomrobbantása miatt - közölték diplomaták. A ülést az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea kérésére hívták össze.

Észak-Korea immár ötödször hajtott végre kísérleti atomrobbantást, és a pénteki volt eddig a legerősebb. Az előzetes adatok szerint 5-ös erősségű földrengést generált, míg az előző - idén januárban végrehajtott - ereje 4,8-4,9 közé tehető.

A robbantás híre a világban bírálatok özönét indította el.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) mélységesen nyugtalanítónak és sajnálatosnak minősítette a robbantást, amely - áll a szervezet közleményében - "egyértelműen sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozatát".

"Súlyosan aggasztónak" mondta az észak-koreai atomtesztet Boris Johnson brit külügyminiszter is.

"Az Egyesült Királyság határozottan elítéli Észak-Koreát, amiért újabb nukleáris kísérletet hajtott végre, amivel vérlázítóan sérti a Biztonsági Tanács határozatait, és fenyegeti a délkelet-ázsiai térség biztonságát és stabilitását" - fogalmazott Johnson.

A kommunista Koreát szigorúan bíráló államok között van többek között Oroszország is, amely az elsők között adott hangot nemtetszésének, csakúgy mint Dél-Korea, Japán, az Egyesült Államok, Franciaország.