Erősebb európai egységet kívánnak a mediterrán országok

InfoRádió / MTI
2016. szeptember 9. 22:57
Erősebb európai egységet szeretnének a mediterrán térség uniós tagországai, amelyek csúcstalálkozót tartottak pénteken Athénban.

Az értekezleten Franciaország, Portugália, Málta, Ciprus, Spanyolország, Olaszország és Görögország vezetői vettek részt.

A zárónyilatkozatban azt a meggyőződésüket fejezték ki, hogy az Európai Unió nagyobb egységét a gazdaság gyarapítása, a biztonság javítása és a menekültválság kezelése révén kell elérni.

"Meg vagyunk győződve arról, hogy az Európai Uniónak új lendületet kell adni, hogy megküzdhessen a közös kihívásokkal, megvédhesse az olyan értékeit, mint a szabadság, a demokrácia, a jogállam, a tolerancia és a szolidaritás" - hangoztatták.

Az állampolgárok biztonságának javítását a külső határok megfelelő védelme, a terrorizmus elleni együttműködés, az aktívabb közös külpolitika és az európai katonai képességek fejlesztése révén, a szolidaritás szellemében javasolják elérni.

A városokban terjedő radikalizálódás jelensége ellen a perifériákon végrehajtott befektetéseket, e városrészek felújítást remélik megoldásnak. A gazdasági növekedés fellendítését és beruházásokat kérnek a válság megoldására, munkahelyek teremtésére, hogy meg lehessen védeni az európai társadalmi modellt. Ennek konkrét eszköze lehetne, ha megdupláznák az úgynevezett Juncker-tervre szánt összeget.

A migrációs válság megoldására a menekültjogi rendszer felülvizsgálatát javasolják, hogy hatékonyabb legyen - áll a nyilatkozatban.