Az átlagosnál jobban félnek a magyarok a migrációtól

Infostart
2016. augusztus 17. 06:17
Magyarországhoz képest a világ minden olyan államában elfogadóbbak a bevándorlókkal szemben, ahol ténylegesen jelen is vannak. Az Ipsos Zrt. által készített nemzetközi tanulmány szerint a magyarok az átlagosnál jobban félnek a migránsoktól: 55 százaléknyian zárnák le a határokat, és 72 százalék aggódik az álcázott terrorizmus miatt. A felmérést 22 országban végezték 16 ezer ember megkérdezésével.

„Világviszonylatban Magyarország az egyik legszkeptikusabb ország a bevándorlókkal, illetve a bevándorlási kérdésekkel kapcsolatban. Nálunk negatívabb hozzáállása a törököknek van – érthető módon, hiszen ők ténylegesen nagyon erőteljesen érintettek a bevándorlással kapcsolatban” - fogalmazott Feitel Balázs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

22 ország szerepel a felmérésében, többek között Ausztrália, Egyesült Államok, Spanyolország, Svédország, Franciaország, India – olyan országok, ahol tömeges a bevándorlás, sőt, a társadalom jelentős részét teszik ki egykori migránsok.

„A bevándorlás, illetve a migráció jelenleg nagyon erősen témája a politikának, a közbeszédnek Magyarországon. Nem tudom, hogy más országokban mennyire épülnek erre esetlegesen állami

kampányok, kezdeményezések, mint Magyarországon. De ez nyilvánvalóan nagyon felerősíti azt, amit az emberek egyébként is gondolkodhatnának erről a témáról” - véli Feitel Balázs.

Nem ez volt az első alkalom, amikor az Ipsos ilyen globális kutatást csinált a bevándorlásról és a migrációról.

„Már 2011-ben és 2013-ban is – amikor Magyarországot még nem érintette ennyire a bevándorlási kérdés, és nem volt még ilyen erőteljesen tematizálva – jó néhány eredmény hasonlóan alakult, mint most” - közölte az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

„Nálunk összesen hat százalék mondja azt, hogy egyáltalán van valamiféle pozitív hatása annak, hogy bevándorlók érkeznek hozzánk. Illetve nagyon kevesen – 15 százaléknyian – gondolják azt, hogy a gazdaságra pozitív hatással van az, ha bevándorlók jönnek. Indiában, Szaúd-Arábiában és Nagy-Britanniában az emberek közel fele azt gondolja, hogy gazdaságilag lehet ennek pozitív hatása is” - ismertette Feitel Balázs.

Elmondta, hogy a világ más országaiban, ahol szintén tömegesen vannak bevándorlók, egyaránt vannak pozitív és negatív felhangok is a bevándorlással kapcsolatban.

Vannak olyan kérdések, amelyek alapján az derül ki, hogy az emberek bizonyos szempontból – főleg gazdasági szempontból – örülnek a bevándorlóknak, de a biztonságukat féltik.

Például az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában vagy Franciaországban nagyon sokan félnek attól, hogy a bevándorlók a közösségi szolgáltatásokat túlterhelik, míg a pozitív gazdasági hatásról 36-40 százaléknyian nyilatkoznak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az átlagosnál jobban félnek a magyarok a migrációtól
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást