Elutasították a Twitter elleni keresetet

InfoRádió / MTI
2016. augusztus 11. 09:09
Elutasított egy dzsihadista propaganda terjesztésért a Twitter ellen benyújtott keresetet egy San Francisco-i bíróság.

A keresetet januárban nyújtotta be Tamara Fields floridai lakos, akinek a férje életét vesztette tavaly egy rendőrségi kiképzőközpontot ért fegyveres támadásban Jordánia fővárosában, Ammánban. Az özvegy szerint a közösségi oldal lehetőséget nyújtott a szélsőségeseknek propagandájuk terjesztéséhez és új tagok toborzásához. Fields szerint ezért a Twittert is felelősség terheli az ammáni támadásért.

Az özvegy keresete szerint "az Iszlám Állam rendkívüli terjeszkedése az utóbbi néhány évben és az, hogy a világ egyik legveszélyesebb terrorszervezetté vált, nem lett volna lehetséges a Twitter segítsége nélkül".

A keresetet vizsgáló bíró az elutasító döntést azzal indokolta, hogy a közösségi oldalt nem lehet felelőssé tenni a dzsihadisták retorikájáért, amelyet a Twitter szolgáltatását is használva próbálnak terjeszteni. Hozzátette, az internetes vállalatot ezen kívül semmilyen módon nem lehet a jordániai támadással összefüggésbe hozni.

A Twittert már korábban is több hasonló bírálat érte. A közösségi oldal vezetői azonban váltig állítják, hogy rendszeresen törlik a szélsőséges eszméket terjesztő fiókokat.