Lézerfegyvereket állított hadrendbe az orosz hadsereg

InfoRádió / MTI
2016. augusztus 2. 23:55
Az orosz hadsereg már hadrendbe állította a lézerfegyverek néhány típusát - jelentette ki Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes kedden Szarovban.

Boriszov az Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ - Összoroszországi Kísérleti Fizikai Tudományos és Kutatóintézet megalapításának 70. évfordulóján megrendezett ünnepségen beszélt erről.

"Ez nem egzotikum, nem kísérleti és prototípusokról van szó - már hadrendbe állítottuk a lézerfegyverek néhány típusát" - hangoztatta a védelmi tárca helyettes vezetője, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Rámutatott, hogy az "új fizikai elveken alapuló fegyverek" mára realitássá váltak. Hangsúlyozta, hogy a nukleáris központ és kutatóintézet jelentős mértékben meghatározza az orosz fegyveres erők átalakítását a 2025-i tartó állami fegyverkezési program keretében.

Boriszov méltatta a szarovi intézménynek az orosz nukleáris pajzs létrehozásában, a nukleáris egyensúly fenntartásában és ezáltal a harmadik világháború elkerülésében játszott szerepét. Hangoztatta, hogy a Roszatomhoz tartozó nukleáris központ és kutatóintézet az orosz védelmi-ipari komplexum egyik legjobb vállalata.

Az első szovjet atom- és termonukleáris fegyvereket kifejlesztő létesítményt 1946. április 9-én alapították 11-es tervezőiroda fedőnéven.