„Az Egyesült Államok célja, hogy senki se veszítsen a Brexittel”

Infostart
2016. július 14. 21:11
Az Egyesült Államok várhatóan az Európai Uniót és az Egyesült Királyságot is abba az irányba fogja terelni, hogy egyik fél se veszítsen sokat a kiválással - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás egyetemi docens, külpolitikai szakértő.

Az Egyesült Államoknak nem érdeke, hogy bármelyik fél számára komoly terhet jelentsen Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, mert így nem kell gyökeresen átrendezniük viszonyukat a britekkel és az EU-val – mondta Magyarics Tamás, egyetemi docens.

Hozzá kell tenni, hogy a brit kilépés azért hátrányosan érinti az amerikaiakat, mert a britek voltak végig azok, akik az Európai Unióba becsempésztek olyan érdekeket, amik elsősorban amerikai érdekek voltak talán és nem annyira kontinentális érdekek” -fogalmazott a külpolitikai szakértő.

A kilépés azonban az európai kontinens biztonságpolitikai viszonyait is átírja, e téren például növelheti befolyását a szigetország – hangsúlyozta Magyarics Tamás.

„Mert a britek kilépésével az Európai Unió biztonsági-védelmi képessége nyilvánvalóan kisebb lesz, és a NATO szerepe megnőhet az Európai Unió védelmi és biztonságpolitikai szárnyával szemben” - magyarázta a szakértő.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben változtathatja meg az Egyesült Államok viszonyát Európához az államokban várható elnökválasztás, Magyarics Tamás azt mondta: ha a demokrata Hillary Clinton nyer, akkor drámai változásra nem kell számítani, a republikánus Donald Trump azonban nagyobb nyomás alá helyezné Európát.

„Nem csak gazdaságilag: ha Donald Trump azt fogja valóban követelni – mint ahogy most jelen pillanatban a kampánya során követeli –, hogy az európaiak mélyebben nyúljanak a zsebükbe a saját biztonságuk biztosítása érdekében, akkor ez egy elég kellemetlen politikai kérdés elé is állítaná az európai vezetést” - fogalmazott azegyetemi docens.

A védelmi kiadások növeléséhez ugyanis megszorításokra volna szükség a legtöbb európai országban, ami komoly vitát válthatna ki az Egyesült Államok és az Európai Unió között.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
„Az Egyesült Államok célja, hogy senki se veszítsen a Brexittel”
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást