Putyinnal tárgyalt Merkel és Hollande

InfoRádió / MTI
2016. július 8. 19:59
Arra kérte őket Puytin, hogy gyakoroljanak nagyobb nyomást Porosenkóra.

Az ukrán féllel szembeni nagyobb nyomásgyakorlásra kérte fel Vlagyimir Putyin orosz elnök Francois Hollande francia államfőt és Angela Merkel német kancellárt pénteki közös telefon beszélgetésük során az Oroszország, Ukrajna és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok között létrejött minszki megállapodások végrehajtása érdekében - közölte a Kreml.

A francia és a német politikus ugyanis Petro Porosenko ukrán elnökkel készül találkozni a varsói NATO-csúcson.

Putyin a telefonbeszélgetés során provokatívnak minősítette az ukrán hadsereg délkelet-ukrajnai tevékenységét, de egyúttal a kelet-ukrajnai válság politikai megoldását sürgette - tűnt ki a Kreml tájékoztatásából.

Putyin, Merkel és Hollande hangsúlyozta, hogy serkenteni kell a párbeszédet a válságban érintett felek között. Emellett aggodalmukat fejezték ki a 2015 februárjában, Minszkben létrejött fegyverszüneti megállapodás gyakori megsértése miatt.

A három politikus hangsúlyozta Ukrajna alkotmányos reformjának, Kelet-Ukrajna különleges jövőbeni státusának, a helyi választások megtartásának és az amnesztiának a szükségességét a Kreml közleménye szerint.

Merkel, Putyin és Hollande beszélgetésük során fontos szerepet tulajdonítottak a fegyvernyugvás biztosításában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek.