Együtt emlékezett meg a somme-i csatáról Hollande és Cameron

InfoRádió / MTI
2016. július 1. 16:24
Francois Hollande francia államfő, David Cameron brit miniszterelnök és a brit királyi család több tagja együtt emlékezett meg pénteken az első világháború nyugati frontjának egyik legnagyobb és legvéresebb ütközetétől, a somme-i csatáról az észak-franciaországi Thiepvalban található emlékműnél.

Alig egy héttel azután, hogy a britek többsége az Európai Unióból való kilépésre szavazott a megemlékezés kiemelt jelentőséget kapott. Károly herceg brit trónörökös, Vilmos herceg és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő valamint Harry herceg mellett a legmagasabb szintű politikai vezetők jelenlétével Franciaország azt kívánta jelezni, hogy az Egyesült Királyság és Európa történelme elválaszthatatlan.

Franciaországot eredetileg Manuel Valls miniszterelnök képviselte volna, a köztársasági elnök az uniós tagságról tartott múlt heti brit referendum után döntött úgy, hogy személyesen vesz részt a megemlékezésen, ahol annak az 1,2 millió európainak az emléke előtt tisztelegnek, akik az öt hónapig tartó csatában haltak meg.

A megemlékezésre meghívást kapott Michael Higgins ír elnök, Horst Köhler volt német államfő és Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője, valamint több vezető francia politikus, köztük Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője is.

Az ünnepség kezdetén a két ország himnuszának felcsendülését követően David Cameron és Francois Hollande korabeli visszaemlékezéseket és az első világháborúról szóló irodalmi szövegeket olvasott fel a csatában meghalt 72 ezer brit és dél-afrikai katona nevét feltüntető emlékmű lábánál, de egyikük sem tartott ünnepi beszédet.

A francia elnöki hivatal által csütörtökön közzétett üzenetben a francia államfő ugyanakkor utalt a Brexitre. Emlékeztetett a Franciaország és Nagy-Britannia közötti erős kapcsolatokra és arra, hogy az Európai Uniónak köszönhető a béke Európában. Kiemelte, hogy "az európai gondolat tette lehetővé, hogy az országok felül tudtak emelkedni a megosztottságon és az ellenségeskedésen, ami hetven éve békét biztosít a kontinensen".

Az elnök újságíróknak azt is kijelentette: a Brexitet nem lehet sem visszacsinálni, sem elhalasztani.

"A döntés megszületett(...), és most szembe kell nézni a következményekkel" - szögezte le a francia elnök arra utalva, hogy a brit szavazók mintegy 52 százaléka arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

"Az uniós tagság előnyökkel jár, és ezt a britek is kezdik megérteni. Azok, akiket megkísértet a Brexit, mintha kezdenének elgondolkodni" - vélekedett Hollande, aki szerint a gyors brit kilépés eloszlatná a bizonytalanságot.

"Minél előbb túlesnek rajta, annál kevésbé fog fájni nekik" - húzta alá a francia elnök.

A nap folyamán mintegy hat megemlékezésen vesz rész a mintegy 12 ezer megemlékező a Somme folyó partján, ahol száz éve a francia-brit szövetségesek szembeszálltak a német császári erőkkel.

Az 1,2 millió eltűnt és megölt katona közül félmillióan britek voltak, ugyanennyi embert veszített Németország, míg Franciaországnak 200 ezer katonája veszett oda.