Szaúd-Arábia királya is elítélte az orlandói támadást

InfoRádió / MTI
2016. június 14. 16:27
Szalmán bin Abdel-Azíz, Szaúd-Arábiai királya is elítélte kedden a floridai Orlandóban elkövetett lövöldözést, de nem tett említést sem a helyszínről, sem a támadás célpontjairól.

"Sajnálattal értesültünk a halálos áldozatokkal és sebesültekkel járó floridai fegyveres terrortámadásról" - fogalmazott Szalmán király, akit az SPA állami hírügynökség idézett. Hangsúlyozta, hogy Szaúd-Arábia elítéli ezt a szégyenletes tettet, amely ellenkezik a könyv népeinek (az iszlámban ezt általában a keresztényekre és a zsidókra értik) hitével, akárcsak a nemzetközi normákkal és egyezményekkel.

Hozzátette: országának kormánya és népe fontosnak tartja a nemzetközi közösség erőfeszítéseinek összehangolását az erőszakos cselekmények és a terrorizmus ellen.

A szaúdi belügyminiszter hétfőn tudatta: a tömeges gyilkosság elkövetője, az afgán származású Omar Mateen 2011-ben és 2012-ben és Szaúd-Arábiában járt, hogy elzarándokoljon Mekkába. Mateen nem a több százezer hívőt vonzó hadzs zarándoklaton vett részt, hanem az időszakhoz nem kötött umrát végezte (kisebb zarándoklat),

Szaúd-Arábiában az azonos neműek kapcsolata törvénybe ütközik, akár halálos ítéletet is maga után vonhat. Az olajmonarchia bár hétfőn nagykövetségén keresztül elítélte a támadást, nem tett említést sem a merénylet helyszínéről, sem arról, hogy kik az áldozatok.

Omar Mateen floridai idő szerint vasárnap hajnalban Orlando Pulse nevű melegbárjában 49 embert ölt meg. Tettének indítéka egyelőre tisztázatlan.