Ebben ért egyet Erdogan és Merkel

InfoRádió / MTI
2016. május 23. 18:09
Egyetért Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök abban, hogy az illegális migráció ügyében folytatni kell az együttműködést - közölte hétfőn a török elnök hivatala.

Erdogan egy órán át tárgyalt négyszemközt Merkellel Isztambulban a humanitárius válsághelyzetek kezelésével foglalkozó ENSZ-konferencia keretében.

Az Európai Unió és a Törökország közötti migrációs megállapodás értelmében mindkét fél mindent megtesz annak érdekében, hogy a török állampolgárokkal szembeni vízumkényszert legkésőbb július 1-jéig el lehessen törölni. Merkel figyelmeztetett: félő, hogy ez nem fog sikerülni, mert az ehhez szükséges feltételek nem teljesülnek maradéktalanul. A kancellár hangsúlyozta, hogy a vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie.

A többi között Törökországnak módosítania kellene a terrorizmus ellenes törvényt, de ezt Ankara visszautasítja. Erdogan most Merkelnek is elmondta, hogy ez szóba sem jöhet. Ankara az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és a kurd szélsőségesek elleni küzdelemre hivatkozik.

A német kancellár bírálta a szabadságjogokkal kapcsolatos török kormányzati magatartást is.

A találkozó után Merkel elmondta: minden kétséget kizáróan egyértelművé tette, hogy a török parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörlése mélyen aggasztja. Merkel az erős parlament, a sajtó és az igazságszolgáltatás függetlensége mellett emelt szót.

A török parlament a múlt pénteken fogadta el a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosító javaslatot.

A módosítást a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, mert Erdogan azzal vádolja a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) vezetőit, hogy kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel, és ezért a politikusoknak bíróság előtt kell felelniük. Az alkotmánymódosítás nemcsak a HDP képviselőire vonatkozik, hanem minden parlamenti képviselőre, akiről bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván. Jelenleg 138 ilyen képviselő van.

A török elnökkel folytatott beszélgetést Merkel úgy összegezte, hogy az általa felvetett kérdéseket nem sikerült teljes mértékben tisztázni.