Magyarok is érintettek az offshore-botrányban

InfoRádió
2016. április 4. 21:11
Több mint száz magyar magánszemély és cég, köztük ismert személyiségek offshore érintettségéről is kerültek ki adatok Panamából. Az ügyről Sáling Gergő, az Oknyomozó Újságíró Központ szerkesztője beszélt az InfoRádiónak.

A világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyikétől, a Mossack Fonseca ügyvédi irodából 11,5 millió dokumentum jutott a Süddeutsche Zeintunghoz, amely mintegy 80 ország újságíróival együttműködve dolgozta fel a hatalmas mennyiségű anyagot. A munkában magyar részről a Direkt36 vett részt. 

„Offshore céget tulajdonolni és használni önmagában nem törvénytelen, de elég komoly erőfeszítések történnek a gyakorlat visszaszorítására, mert nagyon sokan használják az adóterhük csökkentésére vagy elkerülésére” - mondta Sáling Gergő, a Direkt36 szerkesztője.

Hozzátette: könnyű elbújni offshore-cégekben, titkos módon lehet üzletelni és olyan vagyonokat lehet elrejteni, amelyeket nem biztos, hogy tisztességesen szereztek meg, tehát ez egy szürke, bizonyos esetekben sötét világ.

„Úgy gondoljuk - azokkal az újságírókkal együtt, akik ennek az ügynek a feltárásában részt vettek világszerte - , hogy az offhsore-cégek átláthatóbbá tétele mindenképp a közérdeket szolgálja” - hangsúlyozta a szerkesztő.

Mint mondta,

egyetlen magyar politikus neve bukkant fel az anyagban, Horváth Zsolté,

aki 16 évig volt parlamenti képviselő, de nem ő az egyetlen magyar név, több mint 100 fölött van a magyar magánszemélyek és cégek száma.

A szerkesztő szerint Horváth Zsolt már kiszállt az aktív politizálásból, bár a Fidesz megerősítette, hogy továbbra is tagja a pártnak.

„Ő 2013-ban, még aktív képviselőként, a parlament tagjaként és miniszteri biztosként jelent meg először igazgatóként egy Seychelle-szigeti cégben, majd később tulajdonos is lett egy másik Seychelle-szigeteki cégben, néhány hónappal parlamenti mandátumának lejárta után. Hogy mit csináltak ezek a cégek, nem tudjuk, mert a dokumentumokból kevés dolog derül ki, és Horváth Zsolt nem válaszolt a kérdéseimre, amikor megkerestem őt” - jegyezte meg a Direkt36 szerkesztője az InfoRádiónak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyarok is érintettek az offshore-botrányban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást