Nyitókép: Fortepan / Urbán Tamás

Még mindig vannak kommunista hírességekről elnevezett utcák Magyarországon

Infostart
2023. április 11. 07:24
Több száz településen lehet olyan utcanevekkel találkozni, melyek emléket állítanak Magyarország XX. századi kommunista politikusainak. Csak Kun Béla utcából van még öt.

A Magyar Nemzet számolása szerint Magyarországon még legalább öt településen van ma is Kun Béla utca. Horthy Miklós szülővárosában, Kenderes pedig egymás mellett vezet a Vörös Hadsereg útja és a Ságvári Endre út.

A lap annak apropóján nézett mindennek utána, hogy miközben 2013 óta tiltott a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető személyek, szervezetek és kifejezések utcanévként való használata, Horn Gyuláról sétányt neveztek el a fővárosban.

Azt írják, hogy a Nógrád vármegyei Vanyarcon, a Pest vármegyei Kartalon és Örkényben, a Komárom-Esztergom vármegyei Környén, illetve a Bács-Kiskun vármegyei Bócsán pedig még mindig van Kun Béláról, a kommunista népbiztosról elnevezett közterület.

Talán van abban valami szimbolikus, hogy Vanyarcon ez egy zsákutca.

A Bács-Kiskun vármegyei Nagybaracskán Szamuely Tibornak, a Tanácsköztársaság vérengző népbiztosának nevét őrzi utca.

Bácsalmáson található Proletár utca, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Mezőhéken pedig egymást keresztezi a Felszabadulás út és a Vörös Hadsereg útja. Utóbbiból még rengeteg található, főleg a keleti országrészben.