Nyitókép: Pixabay

Tévhit, hogy csak a mínuszokban lehet kihűlni

Infostart / MTI
2018. október 14. 08:32
Készülnek a téli hajléktalanellátásra az állami szervek, az Országos Mentőszolgálat elindítja "gondoskodó csoport" járműveit.

Hétfőn, azaz október 15-én lép hatályba lép a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés.

"Arra készülünk, hogy többletsegítséget adjunk mindazoknak, akik az utcán élnek" - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a mentőszolgálat Markó utcai telephelyén.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a hajléktalanok bekerüljenek az őket fogadó szállókra, és hozzátette, hogy soha nem voltak ezek a férőhelyek maximálisan kihasználva. Mint mondta, a kormány 9 milliárd forintot költ hajléktalanellátásra;

9800 éjszakai szálláshelyet biztosítanak, ami mellé további 1600 többletkapacitás nyitható, illetve 7600 nappali melegedőt vehetnek igénybe az arra rászorulók.

Emellett létrehoztak egy 300 millió forintos tartalékalapot a többletfeladatok ellátására, ebből a forrásból mind állami, mind karitatív szervezetek kapnak támogatást.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy három - a mentésből már kivont - autóval nyújtanak segítséget a nem életmentő ellátásra, hanem szociális gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek.

A mentők gondoskodó csoport szolgálata abban segít, ha valaki önerejéből nem képes eljutni egy hajléktalanellátóba.

Az autókon a mentőszolgálat munkatársai dolgoznak, akik a feladatra önként jelentkeztek, munkájukért bérezést kapnak.

A szóvivő hangsúlyozta,

tévhit, hogy csak a téli mínuszok okozhatnak kihűlést, már fagypont feletti hőmérsékletnél is fenyegethet a kihűlés veszélye, ha az illető leromlott állapotban van.

A gondoskodó csoport autói folyamatos kapcsolatot tartanak a hajléktalanellátó intézményekkel, és azt remélik, hogy még több rászorulónak tudnak segíteni - mondta Győrfi Pál.