Magyarországon évente átlagosan 7000 tonna diót termelnek – főleg Szabolcs, Borsod és Somogy vármegyében, ahol a hazai dióültetvények csaknem 60 százaléka található. A diótermesztők előtt álló legnagyobb jelenkori kihívás a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodás, ez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara diószakmai napján is elhangzott.
Kőszegi Vilmos diótermesztő az InfoRádióban ennek kapcsán elmondta,
az időjárás olyan mértékben változott az elmúlt néhány évben, hogy erre sem a növények, sem a kertészek szerintem nem tudtak megfelelően felkészülni.
„Emelkedett az éves átlagos középhőmérsékletünk, nőtt az UV-sugárzás, a csapadék eloszlása nagyon egyenetlen, és emiatt nekünk az öntözésben fejlesztenünk kell; a dió egy kifejezetten nagy méretű fa, akár 5-8 milliméternyi vizet is képes naponta elpárologtatni, és mélyre mennek a gyökerei is, így több vízhez hozzá fog tudni jutni, mint a sekélyen gyökerező kultúra, de a dió sem tud lemenni mélyebb vízadó rétegekig” – húzta alá.
Kőszegi Vilmos azt mondta, a 2010-es évek eleje óta már csak azokon a dióültetvényeken folyik sikeres termelés, amelyeket kora tavasztól késő őszig folyamatosan tudnak öntözni.
A csapadékhiány mellett a kártevők, elsősorban a dióburok-fúrólégy okoz sok kárt a termésben, ez ellen azonban több technológia együttes alkalmazásával már tudnak hatni a gazdálkodók. „Csalianyag és egy minimális növényvédőszer keverékével tudunk nagyon hatékonyan védekezni. Nagyon sok ismerősünk, akinek már javasoltuk,
meg tudja védeni a házi kerti diófáit
is ezzel a technológiával”
– mondta.
A KSH adatai szerint Magyarországon 9200 hektáron termesztenek diót, ez jelentős növekedés a korábbi 6000 hektárhoz képest. Az új ültetvények korszerűek, de még mindig sok az elhanyagolt, a termesztéstechnológiát tekintve alacsony színvonalú dióültetvény.