A világ betakarított kávétermése rekordszintű, 178,68 millió zsák lehet a 2025-2026-os mezőgazdasági évben. A kávészakértő szerint a nyers kávék piacán árcsökkenés várható, a boltok polcain nem számít a tavalyihoz hasonló áremelkedésre.
„Általában, amikor jelentős a termés, az lefelé szokta mozgatni az árakat a tőzsdén. Viszont tavaly a rossz betakarítás miatt rekordot döntött a kávé ára, így a mostani nem biztos, hogy akkora hatással lesz a boltok polcaira kerülő kávék, illetve a fogyasztók szempontjából” – mondta az InfoRádióban Nezvál Máté kávészakértő.
A szakértő szerint nagyban eltér a két kávéfajta, az arabica és a robusta mennyisége. Az aktuális jelentések a fő termelő országok, tehát Brazília és Vietnám szempontjából vizsgálják az adatokat, és amíg az előbbi országban
rekordokat döntöget a robusta idei hozama, az arabicáé vélhetően csökkenni fog, vagy csak minimálisan haladja majd meg az előző évit.
Nezvál Máté leszögezte, nagyon nehéz most megjósolni, milyen irányban és mekkora mértékben változnak majd a kávék árai, hiszen van, ahol még tart a szüret, utána pedig az északi félteke termőterületei következnek ősszel, hozzátette azonban, hogy a nyers kávé piacán várhatóan azért tapasztalható majd valamennyi csökkenés.
A szakértő szerint a boltokban tapasztalható árváltozás egy másik kérdés, hiszen feltételezhető, hogy a tavalyi évben elmaradt bevételt igyekeznek majd valamilyen szinten behozni a cégek, viszont leszögezte:
„olyan arányú drágulást idén nem lehet eszközölni, mint amit 2024-ben tapasztalhattak a fogyasztók”.
A kávészakértő úgy véli, a nagyobb mennyiségben termő, de gyengébb minőségű robusta kávék esetén várható, hogy nagyobb lesz a választék, illetve az ármérséklődés is ezen kávék frontján várható, szemben a magasabb minőséget képviselő, speciális kávékkal, amelyek esetén több a probléma. Ez utóbbiak árai valószínűleg maradnak, ahol voltak – jegyezte meg.
Nezvál Máté szerint az arabica tekintetében a visszajelzések azt mutatják, hogy bár mennyiségben sikerült elérni némi növekedést, a minőségi kérdés valószínűleg nem fog rendeződni. Sok olyan környezeti változás bukkant fel, ami kosszú évekre visszavetette a mennyiséget és a minőséget egyaránt, Hondurasban például tavaly négy helyett csak egyszer szüreteltek a termelők. Így csak remélni lehet, hogy talán jövőre javul a helyzet.