Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Jönnek a hírek a brit költségvetési tervezetről, a nyugdíjasok nem fognak örülni

Infostart / MTI
2024. október 28. 15:36
A brit miniszterelnök szerint a reálgazdaság és a közfinanszírozás jelenlegi helyzetében figyelmen kívül kell hagyni "a könnyű megoldásokat ígérő populista kórust".

Sir Keir Starmer, a munkáspárti kormány szerdán esedékes, feszült figyelemmel várt első költségvetési tervezetét előkészítő hétfői beszédében úgy fogalmazott: az ország már megtapasztalhatta, hogy mi történik, ha egy kormány nem veszi figyelembe a gazdasági stabilitás fenntartásához megszabott korlátokat.

Starmer ezzel egyenes utalást tett Liz Truss volt konzervatív párti miniszterelnökre, aki alig 49 nappal hivatalba lépése után kénytelen volt lemondani, miután a kormánya által bejelentett hatalmas - a piacok által jórészt fedezetlennek ítélt - adócsökkentési program súlyos tőzsdei, kötvény- és devizapiaci felfordulást okozott.

A szélsőségesen negatív piaci reakció nyomán a Bank of England rendkívüli mennyiségű enyhítési intervencióra kényszerült a közfinanszírozás stabilizálása végett, és a Truss-kormány adópolitikai programját csaknem teljes egészében vissza kellett vonni.

Hétfői beszédében Starmer kijelentette: kormánya, amely a júliusi parlamenti választásokon aratott elsöprő munkáspárti győzelem után lépett hivatalba, "minden elképzelhetőnél rosszabb" állapotokat örökölt konzervatív párti elődjétől, mivel jelenleg a reálgazdasági és a közfinanszírozási helyzet is gyenge.

A brit miniszterelnök kiemelte, hogy Nagy-Britannia a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) egyetlen olyan tagja, ahol a gazdasági inaktivitás még mindig nagyobb arányú, mint a koronavírusjárvány előtt.

Rachel Reeves pénzügyminiszter szerdán terjeszti elő a londoni alsóházban a munkáspárti kormány első költségvetési tervezetét, amelyben a várakozások szerint több adóemelési intézkedés is lesz.

Reeves már korábban bejelentette, hogy a kormány megvonja a nyugdíjasok többségétől az eddig évente automatikusan folyósított téli fűtési segélyt, és ezentúl csak azok folyamodhatnak ezért a juttatásért, akik megfelelnek a rászorultsági kritériumoknak.

Hétfői beszédében ugyanakkor Keir Starmer miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kormánya szakít a "pusztító hatású megszorítások" politikájával. Starmer az elmúlt időszakban mindazonáltal többször is leszögezte, hogy "fájdalmas" intézkedésekre lesz szükség a konzervatív párti kormánytól örökölt több tízmilliárd fontos finanszírozási hiány felszámolására.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi kimutatása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta 100 százalék közvetlen közelében jár. Az ONS hangsúlyozta, hogy legutóbb az 1960-as évek elején volt hasonló szinteken a közfinanszírozási szektor adósságterhe.