Nyitókép: Getty Images

Nem csak az arany ára száguld, a kisebb nemesfémek is „megtáltosodtak”

InfoRádió
2024. október 24. 19:20
Nyáron jelentősen megugrott az arany ára, de más nemesfémeket is egyre nagyobb arányban használnak a piaci szereplők befektetési célra – mondta az InfoRádióban Korányi G. Tamás. A tőzsdei szakértő hozzátette: ezzel párhuzamosan a világ jegybankjai is egyre inkább növelik az aranytartalékaikat.

Az arany árát a rendkívül feszült geopolitikai helyzet felfelé hajtja, és ez a tendencia már több éve tart egyebek mellett az orosz jegybank tartalékainak befagyasztása miatt is. Korányi G. Tamás szerint utóbbi ahhoz vezetett, hogy több, nyugati világon kívüli ország jegybankja – főleg a kínai – úgy határozott, hogy a tartalékain belül engedélyezi az arany felhalmozását, így tehát nem csak más országok jegybankjaiban lehet tartalékot elhelyezni. A tőzsdei szakértő az InfoRádióban elmondta: egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, és ezeknek a jegybanki vásárlásoknak a hatására még tovább emelkedik az aranyár.

Ezzel a folyamattal párhuzamosan az egyéni befektetők és az alapok is „felszálltak a vonatra”. Az arany árfolyama szerdán egy újabb bűvös határt (2750 dollár/uncia) lépett túl. Ennek hatására – ahogy az várható volt – megindultak a nyereségrealizáló vásárlások, így az ár lement 2710-re. Korányi G. Tamás jelezte:

„csak egy pillanatnyi megtorpanás” történt, és csak idén 38 százalékos volt az emelkedés.

Az ezüst esetében szerdán a csaknem 35 dolláros árfolyamról „volt egy kis visszapattanás”, csütörtökön pedig 34 dollárt fizettek egy unciáért, és a 2024-es évben 47 százalékos növekedést jegyeztek fel.

A két kisebb nemesfém, a platina és a palládium – amelyeknek inkább az ipari felhasználása a jelentősebb – szenvedett idén nyáron. A visszaesést főként az okozta, hogy az elektromos autógyártás nem lőtt ki annyira, mint ahogy azt előzetesen várták. Ehhez képest csütörtökre mindkét nemesfém „megtáltosodott”: a palládium ára majdnem öt, míg a platináé három százalékkal emelkedett.

Még látványosabb a különbség, ha az augusztusi relatív mélyponttal vetjük össze a mostani jegyzéseket.

Azóta az arany árfolyama 15, a platináé 26-27, míg a palládiumé 35 százalékot emelkedett.

A csütörtöki adatok szerint egy uncia palládium 1113 dollárt ért, míg a platina esetében 1042 dollár volt az árfolyam.

„Egyszerűen megtalálták a befektetők a platinát és a palládiumot, ekkora volatilitást messze nem okozhat csak az ipari felhasználás változása. Ezek a nemesfémek is spekulációs termékek, de a likviditásuk kisebb, ezért ha jön egy-egy nagyobb vevő, lényegesen meredekebbek az ármozgások” – magyarázta a tőzsdei szakértő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Korányi G. Tamás a nemesfémek árfolyamáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást