Nyitókép: ipopba/Getty Images

Vészjósló figyelmeztetés érkezett az MI-vel kapcsolatban

Infostart
2024. október 14. 20:59
Az Indiai Központi Bank elnöke, Shaktikanta Das figyelmeztetést adott ki a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás pénzügyi szektorban történő növekvő alkalmazásával kapcsolatban. Az elnök szerint ezek a technológiák pénzügyi stabilitási kockázatokat hordoznak magukban, és a bankoknak megfelelő kockázatcsökkentési gyakorlatokat kell bevezetniük.

Shaktikanta Das egy újdelhi rendezvényen fejtette ki aggályait a mesterséges intelligencia térnyerésével kapcsolatban – idézi a Reuters beszámolóját a Portfolio.

„A mesterséges intelligenciára való nagy fokú támaszkodás kockázatokhoz vezethet, különösen akkor, ha kevés technológiai szolgáltató uralja a piacot” – hangsúlyozta az elnök. Véleménye szerint ez felerősítheti a rendszerszintű kockázatokat, mivel az MI-rendszerek esetleges meghibásodásai vagy zavarai gyorsan terjedhetnek a pénzügyi szektorban.

Az indiai pénzügyi szolgáltatók jelenleg széles körben alkalmazzák a mesterséges intelligenciát. A technológiát többek között az ügyfélélmény javítására, a költségek csökkentésére, a kockázatok kezelésére és a növekedés ösztönzésére használják például chatbotok és személyre szabott banki szolgáltatások formájában.

Das rámutatott, hogy az MI terjedése új sebezhetőségeket is magával hoz. Ezek közé tartozik a kibertámadásokkal és az adatvédelmi incidensekkel szembeni fokozott érzékenység. Az elnök külön kiemelte az MI „átláthatatlanságát”, ami megnehezíti a hitelezői döntéseket vezérlő algoritmusok ellenőrzését és értelmezését. Ez szerinte „kiszámíthatatlan következményekhez vezethet a piacon”.

A központi bank elnöke külön figyelmet szentelt a magánhitelpiacoknak is. Megjegyezte, hogy ezek a piacok korlátozott szabályozás mellett gyorsan bővültek világszerte. Ez szerint ez jelentős kockázatot jelent a pénzügyi stabilitásra, különösen mivel ezeket a piacokat még nem tesztelték egy esetleges gazdasági visszaesés során.