Nyitókép: Pexels.com

Szinte példátlan, ami a magyar árampiacon történt

Infostart
2024. október 14. 18:27
Szinte példátlan helyzet alakult ki vasárnap a magyarországi nagykereskedelmi villamosenergia-piac másnapi szegmensében: sorozatosan 16 egymást követő órában volt közel nulla, vagy negatív az áramár – figyelt fel a helyzetre a Portfolio.

A fentiekben a gazdasági lap vizsgálata szerint három főbb tényező játszott szerepet:

  • a szeles időjárás, ami már az éjjeli, hajnali órákban is sorozatosan nulla eurós árakat okozott az olcsó importlehetőségek miatt;
  • a többnyire napos időjárás, ami mellett napközben az itthoni naperőművek jelentős mértékben járultak hozzá a villamosenergia termeléshez;
  • maga a vasárnapi munkaszüneti nap, amikor az áramigény eleve alacsonyabb.

A fentiek miatt a megugrott időjárásfüggő energiatermelés visszafogott áramkereslettel találkozott, és ezekből alakult ki a vasárnapi napra az órás áraknál az alábbi fekete vonal.

Így tehát éjféltől egészen délután 4 óráig közel nulla, vagy negatív áramár alakult ki Magyarországon, ami a naperőművek piaci alapú árbevételét és megtérülését továbbra is rontotta.

Az éjjeli órákban jellemzően a magasabb termelési költségű gázerőművek az ármeghatározók, és ezért ritkák a nulla közeli órás árak. Ilyenre csak akkor kerül sor, amikor a nagyon szeles nyugat- és észak-európai időjárás mellett a túltermelés leszorítja a mi térségünk nagykereskedelmi piacán is az áramárakat. Ez most meg is történt.

Erre jött rá a többnyire napos időjárás, ami mellett az ipari méretű naperőművek bizonyos negyedórákban bőven 2000 MW feletti termeltek be a hálózatra a MAVIR adatai szerint; és így a délelőtt 10-12 óra körüli idősávban még tekintélyes mennyiségű áramexportra is sor került.

A 16 egymást követő órában kvázi nulla, vagy negatív órás ár tényleg ritka Magyarországon, az elmúlt évekből csak egyetlen példát találni

– teszi hozzá a Portfolio a rövid vizsgálata alapaján.